Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Δεν βγήκε «καπνός» από την προχθεσινή συγκέντρωση αγροτο-κτηνοτρόφων στην Ξάνθη


Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να ξεκινήσουν άμεσα δυναμικές κινητοποιήσεις εμφανίστηκαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην συνέλευση που πραγματοποίησαν οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.

Στην συνέλευση υπήρξαν φυσικά και φωνές που παρακινούσαν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους μελισσουργούς και όλες τις ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό του πρωτογενή τομέα παραγωγής, όμως οι περισσότεροι εκπρόσωποι εξέφρασαν την διστακτικότητα των μελών τους να ξεκινήσουν άμεσα κινητοποιήσεις ζητώντας να καθοριστούν πρώτα συγκεκριμένοι στόχοι, αλλά και να εξασφαλιστεί όσο γίνεται μεγαλύτερη συναίνεση από την κοινωνία στον αγώνα τους.
Το τελευταίο σημείο ήταν μία ιδιαίτερα σημαντική διαφοροποίηση στον αγώνα που θέλουν να δώσουν αυτή την φορά οι παραγωγοί αφού σε αντίθεση με το παρελθόν φαίνεται να συνειδητοποιούν την σημασία που θα έχει η ανοχή αν όχι και η στήριξη της προσπάθειάς τους από την υπόλοιπη κοινωνία, αναζητώντας τρόπο σύνδεσης των αιτημάτων τους, όπως π.χ. για το αφορολόγητο εισόδημα, με τα αντίστοιχα αιτήματα άλλων κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Συμπερασματικά ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου «Ενότητα» του δήμου Τοπείρου, κ. Κώστας Δαλάτσης, δήλωσε για το αποτέλεσμα της συνέλευσης ότι: «Αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε κάθε σύλλογο και σε κάθε νομό ου εκεί να αποφασιστεί η μορφή που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν. Οι συνάδελφοι πάντως είναι απογοητευμένοι, κυρίως από τα αποτελέσματα που είχαν οι κινητοποιήσεις που είχαν γίνει κατά το παρελθόν. Από την άλλη μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη δουλειές στα χωράφια οπότε είναι δύσκολο να ξεκινήσει άμεσα κάποια κινητοποίηση».
Στο ίδιο μήκος «κύματος» ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων του νομού μας, κ. Θανάση Λουκμακιά, ο οποίος σημείωσε πως: «Η μαζικότητα και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις από τους συναδέλφους θα καθορίσει και την μορφή τους τελικά. Αν πάντως δεν τελειώσουν οι αγροτικές εργασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσει τίποτε, οπότε καλύτερα να υπολογίζουμε για τα μέσα Νοεμβρίου για τις πρώτες κινήσεις».
ΤΙ ΤΟΝΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Συνολικά περίπου δεκαπέντε εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και απλοί παραγωγοί πήραν τον λόγο στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με τις σημαντικότερες από τις τοποθετήσεις να παρατίθενται στην συνέχεια.

Θεολόγος Μαργαρίτης (Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ροδόπης) 
 «Είμαστε αποφασισμένοι να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και δική μας πρόταση είναι να υπάρξει κλείσιμο του δρόμου μεταξύ Ξάνθης και Ροδόπης. Ζητάμε να επιστρέψουμε στον φορολογικό συντελεστή του 13%, να υπάρξει αφορολόγητο όριο, τεκμήρια διαβίωσης, αποσβέσεις και ν’ αναγνωριστεί η προσωπική εργασία του παραγωγού που να απαλλάσσεται από την φορολογία. Η χώρα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και είναι δική μας υπόθεση να το καταλάβουν αυτό τόσο οι αγρότες όσο και ολόκληρη η κοινωνία για να μας συμπαρασταθεί. Εδώ και 20 χρόνια μας παίρνουν το γάλα μας στις ίδιες τιμές και πουλάμε κάθε χρόνο και φθηνότερα το κρέας. Χρειαζόμαστε προϊόντα ετικέτας και καθετοποίηση της παραγωγής, όμως αυτό προϋποθέτει χρηματοδότηση αλλά και επιστημονική υποστήριξη αφού μόνοι μας δεν μπορούμε να το κάνουμε. Πρέπει να διεκδικήσουμε και να αποκτήσουμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής για την χώρα μας».

 Ελπίδα Σιδηροπούλου (Σύλλογος Κτηνοτρόφων Σερρών)
«Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να δώσουμε συλλογική απάντηση στην λαίλαπα που έρχεται κατά πάνω μας. Δεν είναι ότι δεν θέλουν να υπάρχει ελληνική παραγωγή, απλά δεν θέλουν Έλληνες παραγωγούς να την κάνουν αλλά πολυεθνικές. Στόχος μας πρέπει να είναι η κάθοδος στην Αθήνα. Οι νέοι μας ας πιουν έναν φραπέ λιγότερο στα καφενεία κι ας κοιτάξουν επιτέλους το μέλλον μας».

Κώστας Στεφανίδης (Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Καβάλας)
Πριν μία εβδομάδα ήμουν στην Λάρισα κι αυτό που μεταφέρω σαν συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να πούμε όχι στις κινητοποιήσεις με ημερομηνία λήξης. Δεν πρέπει να πάμε στην Αθήνα χωρίς σχέδιο. Δύο μνημόνια πέρασαν και δεν κουνηθήκαμε καθόλου και τώρα που ήρθαν με το τρίτο μέτρα που μας αφορούν κι εμάς έχουμε πανικοβληθεί… Πως θα έχουμε αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας όμως πολυδιασπασμένοι;… Οι κινήσεις πανικού οδηγούν πάντα στην ήττα. Δεν έχουμε καμία επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία. Γιατί λοιπόν να καταθέτουμε αιτήματα μόνο για μας και να μην συντασσόμαστε με αντίστοιχα αιτήματα άλλων παραγωγικών κλάδων, όπως π.χ. για το αφορολόγητο; Χρειάζεται κατοχύρωση του επαγγέλματος για τους αγρότες και θέσπιση χρήσεων γης για τους κτηνοτρόφους».

Νίκος Δημόπουλος (Σύλλογος Κτηνοτρόφων νομού Καβάλας)
«Στο πρόσφατο Πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο που συμμετείχαμε κανείς δεν μας γνώριζε. Όχι γιατί είμαστε άγνωστοι, αφού είμαστε οι κύριοι καταναλωτές στην επαρχία και φέρνουμε και το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος του τόπου μας. Αλλά γιατί ποτέ δεν κινητοποιούμαστε μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες όταν εκείνοι έχουν αιτήματα, ώστε να κινητοποιηθούν κι εκείνοι μαζί μας όταν εμείς θα έχουμε αιτήματα…» 

Χρήστος Παρασχούδης (Συνεταιρισμός Αμνός Θρακών Έβρου)
Ο καθένας ξέρει τα δικά του προβλήματα, όλοι όμως ζούμε μέσα στο κοινό μας σπίτι. Λέμε για την αντιπροσώπευση αλλά τελικά στην Ελλάδα ποιος αντιπροσωπεύεται επάξια. Ο τρόπος που γίνεται στην Ελλάδα είναι καλαμπούρι για το εξωτερικό… Οι αγροτοπατέρες έχουν την τάση να βγάζουν χωρίς λόγο τον κόσμο στους δρόμους. Έχει υπάρξει κάποιο σοβαρό πλαίσιο αιτημάτων; Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, κι όταν κάνουμε παραγωγές και μένουν απούλητες σημαίνει ότι έχουμε κάνει σοβαρά λάθη… Πρέπει να σοβαρευτούμε και να συγκροτηθούμε σαν παραγωγικός κλάδος»

Θέμης Καλτσίδης (Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας)
«Υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια να “ξεφουσκώσουν” την αγανάκτηση του κόσμου. Πρέπει λοιπόν να τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Διότι αν δεν οργανωθεί καλά η κινητοποίηση δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει. Αν δεν πετύχει θα είμαστε όλοι χαμένοι γιατί του χρόνου τέτοιο καιρό θα είμαστε και πάλι εδώ όμως ο κόσμος θα φτάνει από την αίθουσα μέχρι την πλατεία… Αν το θέλετε αυτό δεν κάνουμε και τίποτε απολύτως και πάμε όλοι στα σπίτια μας τώρα. Τα Μέσα Ενημέρωσης μας καταδικάζουν ότι νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας. Δεν είμαστε μόνοι μας στην Ελλάδα και γι’ αυτό τα αιτήματά μας πρέπει να είναι κοινά για όλους. Μας κατηγορούν ότι δεν παράγουμε τίποτε, κανείς όμως δεν μιλάει για το κόστος παραγωγής που έχουμε… Η κινητοποίηση πρέπει να οργανωθεί και να συνεχιστεί αν αρχίσει μέχρι τέλους. Η βιασύνη που υπάρχει στο να ξεκινήσει υποκρύπτει άλλα συμφέροντα…»
 
Θάνος Αθανασιάδης (Κτηνοτρόφος)
«Η κτηνοτροφία καταστρέφεται όχι μόνο από τα φυσικά φαινόμενα και τις αρρώστιες αλλά και από την κυβερνητική πολιτική. Γινόμαστε μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών και μας εξαπατούν συνέχεια. Όμως τα ζώα μας δεν τρώνε “θα” αλλά χορτάρι…! Αναγκαζόμαστε να αφήνουν τα παιδιά μας το επάγγελμά μας… Οι προηγούμενοι κυβερνώντες καλώς έφυγαν με ατά που έκαναν αλλά και οι σημερινοί τι κάνουν;… Πρέπει να κινητοποιηθούμε αν και δύσκολα πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάτι…»

Πηγή
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου