Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο – σε δυναμικές κινητοποιήσεις οδηγούνται οι αγρότες

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο – σε δυναμικές κινητοποιήσεις οδηγούνται οι αγρότες Άκαρπες αποδείχθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις που είχαν χθες, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, συντονιστικές επιτροπές αγροτών από τη Βόρεια Ελλάδα έως τη Κρήτη, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, καθώς οι εκπρόσωποί τους εξερχόμενοι δήλωσαν πως η μοναδική λύση που απομένει είναι οι διεκδικήσεις.
Η αρχή έγινε με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, οι εκπρόσωποι της οποίας εξερχόμενοι από το τραπέζι τω διαπραγματεύσεων δήλωσαν πως κατά την διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Αποστόλου δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό, δηλαδή για τα δύο καυτά επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

«Δεν θα υπάρξει εθνική παραγωγή. Δεν θα υπάρχουν άλλα θέματα για να συζητήσουμε στο μέλλον» τόνισε ο κ. Γιάννης Παναγής εκ μέρους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και ανακοίνωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιούνται συνεχώς διαβουλεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των αγροτών ανά την Ελλάδα, με χρονοδιάγραμμα την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων.

«Υπάρχει και η κάθοδος στην Αθήνα με τα τρακτέρ, υπάρχουν και τα μπλόκα» συμπλήρωσε με νόημα.
 
Κινητοποιήσεις αποφάσισε η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών
 
Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού με την Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών, οι εκπρόσωποι της οποίας μετά την ολοκλήρωσή της ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις στο προσεχές δεκαήμερο.
 
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, συντονιστής της Πρωτοβουλίας, η οποία εκπροσωπεί 63 αγροτικούς συλλόγους από την όλη την Ελλάδα, σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν κατά τόπους συγκεντρώσεις κι έπειτα οι αγρότες θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους σε κεντρικά σημεία.
 
«Η κυβέρνηση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «προχωρά στο πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική για τον αγροτικό τομέα».
 
Υπ΄ ατμόν και οι αγρότες της Κρήτης
 
Ο κύκλος των επαφών του υπουργού με τους αγρότες ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την Επιτροπή Αγώνα Κρήτης,  χωρίς αποτέλεσμα και αυτή.
 
Πλέον οι εκπρόσωποί της επιστρέφουν στο νησί αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ η μορφή τους θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες σε συνελεύσεις των αγροτικών συλλόγων.
 
Επί του θέματος ο Γιώργος Γωνιωτάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, δήλωσε στο flashnews.gr των Χανίων «Η συνάντηση δεν κατέληξε πουθενά. Γενικόλογα και αοριστίες ως προς τα μέτρα που είναι να ψηφιστούν για τους αγρότες. Το μόνο που ακούσαμε είναι ότι "θα συζητήσουμε", "θα διαπραγματευτούμε", "θα κοιτάξουμε να δούμε πώς θα κάνουμε τα μέτρα πιο εύκολα". Ζητήσαμε, εφόσον η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να κάνει διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, να μας δώσουν τις προτάσεις τους πριν τις πάνε στη βουλή, ώστε να κάνουμε και εμείς αντιπροτάσεις πάνω σε αυτά που λένε. Εκεί μείναμε. Τελικά είδαμε ότι δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε άλλο και αποχωρήσαμε».
 
Ο κ. Γωνιωτάκης τόνισε ότι με αυτά τα μέτρα οδηγείται σε αφανισμό όλος ο πρωτογενής τομέας και προμήνυσε δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών το επόμενο διάστημα.
 
Oι δηλώσεις του υπουργού
 
Σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε τα εξής: «Κατατέθηκε ένας προβληματισμός αρκετά σοβαρός από πλευράς αγροτών. Και θα έλεγα ένας προβληματισμός που θα μας βοηθήσει σημαντικά για περαιτέρω επεξεργασία των θέσεων που ήδη έχουμε ετοιμάσει ως υπουργείο, ούτως ώστε στην εντός των ημερών σχετική διαπραγμάτευση που θα κάνουμε για ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο να είμαστε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί επ΄ωφελεία βεβαίως του αγροτικού χώρου.
 
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους εταίρους αλλά και από όλους όσοι έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο είναι ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί το χωράφι του, τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στην στάνη του, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούμε το αγροτικό προϊόν, την αγροτική παραγωγή ως πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας αλλά κυρίως για τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Για παράδειγμα αν βλέπατε την εικόνα που αντίκρισα λίγες μέρες πριν κατά την επίσκεψή μου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA στη Γερμανία, θα διαπιστώνατε τι σημαίνει ελληνικό, ποιοτικό προϊόν για τον υπόλοιπο κόσμο.
 
Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και πιστεύουμε ότι στη δύσκολη καμπή που περνάει ο αγροτικός κόσμος θα σταθεί όρθιος,  για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».
 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν σχεδιάζετε πιο δίκαιη φορολόγηση για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες συμπλήρωσε: «Ένα από τα ζητούμενα είναι να υπάρχει μια πιο δίκαιη μεταχείριση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, που αφορούν θα έλεγα την απάλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που φέρνει η νέα συμφωνία. Θα βρούμε τη λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου