Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

«Άκαρπη» η συνάντηση των αγροτών με τον Αλεξιάδη - κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

«Άκαρπη» η συνάντηση των αγροτών με τον Αλεξιάδη - κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις Δεν τελεσφόρησε το ραντεβού εκπροσώπων της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας Αγροτών και Κτηνοτρόφων χθες το μεσημέρι, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, καθώς τους έκοψε σχεδόν κάθε προσδοκία αλλαγών σε όσα προβλέπονται για την φορολόγηση των αγροτών στο 3ο μνημόνιο, με αποτέλεσμα να προμηνύεται κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων
«Προσπαθήσαμε να μάθουμε στον υπουργό να μιλάει και κυρίως να καταλαβαίνει τη γλώσσα των αγροτών, οι υπουργοί μιλούν με αριθμούς», δήλωσε μετά το πέρας της περίπου δίωρης συνάντησης εκ μέρους της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκοψε σχεδόν κάθε προσδοκία αλλαγών σε όσα προβλέπονται για τους αγρότες στο Μνημόνιο. Υπ” αυτό το πρίσμα, θα εφαρμοστεί κανονικά από τη χρήση του 2016 η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια, το 2017, ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί στο 26%.

Ανοιχτό, όμως, παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενώ η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει ελάφρυνση -μετά την αύξηση- των φορολογικών βαρών μέσω της διεύρυνσης των εκπιπτόμενων δαπανών.

Σε αυτό το πεδίο, αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες. Κατά τα λοιπά, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης της προκαταβολής φόρου ενώ έχει δρομολογηθεί και η σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό ντίζελ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της φορολογίας της αγροτικής γης, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να μεταφέρει την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί το θέμα στις αρχές του 2016, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα είχε υπάρξει συνάντηση με το διοικητή του ΟΓΑ, η οποία απέβη και αυτή άκαρπη, ενώ την ίδια ώρα στο κόμβο της Εγναντίας οδού με την Κουλούρα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιούσαν συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πελοπόννησο

Παράλληλα και οι αγρότες της Πελοποννήσου βγήκαν χθες στους δρόμους. Συγκεκριμένα, αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες σε Σπάρτη, Καλαμάτα και Τρίπολη, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα φορολογικά μέτρα.

Στη Σπάρτη, οι αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, μπλόκαραν την είσοδο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και παρέμειναν στο προαύλιο του Διοικητηρίου για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Στην Καλαμάτα, αγρότες από τη Δυτική Μεσσηνία, με τρακτέρ κυρίως όμως με αγροτικά αυτοκίνητα, έφτασαν στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και κατευθύνθηκαν στο Διοικητήριο, όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τα νέα φορολογικά μέτρα.

Στην Τρίπολη, μικρή ομάδα αγροτών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Αρκαδίας, Θανάση Τσιοτίνα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου.

Ο κ. Τσιοτίνας, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι πρέπει οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να έχουν διαφορετική μεταχείριση και πρόσθεσε, ότι τα σημεία αιχμής στα οποία δεν μπορούν να συμφωνήσουν με το υπουργείο, είναι η φορολογία και τα ασφάλιστρα του ΟΓΑ.

Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα δεν συμφέρει να καλλιεργεί κανένας και επισήμανε χαρακτηριστικά για τα μήλα «ΠΟΠ Πιλαφά» ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα κοπούν περίπου τρεις χιλιάδες δέντρα στην περιοχή.

Θέλουμε, τόνισε, «οι αποσβέσεις να μην γίνονται την επόμενη χρονιά και φορολογικό συντελεστή στο 13% και από το πρώτο ευρώ για όλους και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και για αυτούς οι οποίοι παράγουν και δεν είναι αγρότες».

Τέλος, αντιπροσωπεία των αγροτών της Αρκαδίας, έγινε δεκτή από την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, στην οποία επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, για να το προωθήσει στο αρμόδιο υπουργείο.

Στους δρόμους και οι αγρότες της Κρήτης

Tην απόφασή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, να μεταβούν στην Αθήνα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα αποφάσισαν οι αγρότες που πήραν μέρος στο χθεσινό Παγκρήτιο συλλαλητήριο των αγροτών που έγινε σήμερα στο Ηράκλειο για τα νέα φορολογικά μέτρα και την υπερφορολόγησή τους, όπως την χαρακτηρίζουν.

Μετά την απόφασή τους αυτή οι αγρότες αποχώρησαν ειρηνικά από την πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή και τον δυναμισμό στο συλλαλητήριο .

Παράλληλα οι αγρότες της Κρήτης σε ψήφισμά τους διατράνωσαν την αντίθεσή τους «στα μέτρα της πιο ανάλγητης και άδικης φορολόγησης που έχει υποστεί ποτέ ο πιο παραγωγικός κλάδος στην Ελλάδα» όπως τονίζουν.

Επίσης στο ψήφισμα τους σημειώνουν ότι τα «συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν υπογραφεί στο τρίτο μνημόνιο η εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ και η ανακατανομή της νέας ΚΑΠ κυριολεκτικά μας διαλύουν».

Στο ίδιο ψήφισμα τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «σε μία γεωργία και κτηνοτροφία οι οποίες υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη, από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου, από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, από την απώλεια των αγορών, από καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημίες στην φυτική και ζωική παραγωγή τα τελευταία χρόνια, έρχονται να προστεθούν και τα ισοπεδωτικά μέτρα της αύξησης του ΦΠΑ των αγροεφοδίων».

Ακόμη τονίζουν ότι «η αφαίρεση μιας σχετικά μικρής επιστροφής στον Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση σταδιακά του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%. Και μαζί με όλα αυτά συζητείται και ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ».

Επίσης σημειώνουν ότι την «ύστατη στιγμή κάνουμε την πρόταση για έναν ουσιαστικό διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση ώστε άμεσα να βρεθούν λύσεις, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουμε την εργασία μας και τις δραστηριότητές μας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάταση της χώρας. Ως τότε παραμένουμε μαχητικά στις κινητοποιήσεις μας».

Νωρίτερα την συμμετοχή και συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης στο Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο εξέφρασε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που ήταν παρών στη συγκέντρωση στη πλατεία Ελευθερίας όπως και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, παραγωγικών τάξεων, ενώ στη συνέχεια η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέδωσε ψήφισμα στον περιφερειάρχη προκειμένου να το μεταφέρει στην κυβέρνηση.

«Μια ειρηνική πορεία-κινητοποίηση από τους αγρότες της Κρήτης η Περιφέρεια Κρήτης συμπαραστέκεται στα δίκαια των αγροτών μας και ζητούμε από την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά τα θέματα, πως μπορούν να επιλυθούν γιατί χωρίς αγροτικό κόσμο δεν υπάρχει ανάπτυξη στη Κρήτη, δεν υπάρχει ανάπτυξη στα χωριά μας, στην Ελλάδα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Παράλληλα, παρουσία των φορέων και των εκπροσώπων των αγροτών ζήτησε από την κυβέρνηση «να επιλυθούν τα προβλήματα τα μεγάλα που έχουν προκύψει και από την φορολογία και από το ασφαλιστικό και να δοθούν λύσεις στους αγρότες μας».

Επίσης διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι η Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό τους και ότι θα υπάρξει διεκδίκηση ώστε το 30-35% των πόρων από την νέα Προγραμματική Περίοδο να χρηματοδοτήσει τον πρωτογενή τομέα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου