Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Στον Πλατύκαμπο αποφασίζουν οι αγρότες

Ραντεβού στις 8 Νοεμβρίου δίνουν οι επιτροπές αγώνα όλης της χώρας προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε σχέση με το νέο κύκλο αγροτικών κινητοποιήσεων με αιχμή το φορολογικό.
Την ίδια ώρα οι Κρητικοί αναβάλλουν για λίγες μέρες την άφιξή τους στην Αθήνα, για την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των αγροτών στη Βουλή, αποκλείοντας τη 12 Νοεμβρίου, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην πανελλαδική απεργία.
Πιο αναλυτικά, σύσκεψη όλων των επιτροπών αγώνα της επικράτειας στις 8 Νοεμβρίου στον Πλατύκαμπο για τον καθορισμό της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις στις 7 και 12 του μήνα, ενημερώσεις όλης της κοινωνίας για το μέγεθος της φοροκαταιγίδας που έρχεται και προετοιμασία για το στήσιμο μπλόκων, αν χρειαστεί, περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» των δράσεων που προτείνει το συντονιστικό της Αν. Μακεδονίας-Θράκης, ενάντια στα προωθούμενα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστικού των αγροτών της περιοχής, μετά τη συνεδρίαση που διεξήχθη στη Ξάνθη τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου αποφασίστηκε:
1. Ζητάμε από όλους τους βουλευτές της Περιφέρειάς μας να μην ψηφίσουν τα μέτρα για τη φορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτών, που είναι η ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα στην πατρίδα μας, για την αγροτική οικογένεια και για την ελληνική περιφέρεια. Όποιος ψηφίσει τα μέτρα αυτά αυτομάτως θεωρείται πολέμιος μας και θα τον αντιμετωπίσουμε ανάλογα.
2. Με πρωτοβουλία του συντονιστικού μας οργάνου και σε συνεργασία με συντονιστικά όργανα από όλη τη χώρα, προκαλούμε σύσκεψη όλων των επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί ανά την επικράτεια την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 12μ.μ. στην αίθουσα του Συνεταιρισμού στον Πλατύκαμπο της Λάρισας για να συντονίσουμε τις ενέργειες και τον αγώνα μας.
3. Οργάνωση Συνεντεύξεων Τύπου τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 12μ.μ. σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειάς μας από τους εκπροσώπους των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων με σκοπό την ενημέρωση όλων, με πραγματικά στοιχεία για την φορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτών, για να ξεσκεπαστούν τα επικοινωνιακά κόλπα που χρησιμοποιεί δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση με σκοπό τη δυσφήμιση του κλάδου μας προς τους άλλους παραγωγικούς φορείς.
4. Συμμετοχή των αγροτών στην απεργιακή κινητοποίηση ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά νομό την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.
5. Συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Ξάνθη το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.
6. Μετά την συγκέντρωση όλων των συντονιστικών επιτροπών στη Λάρισα θα δοθεί το έναυσμα για την κάθοδο των αγροτικών μηχανημάτων σε μπλόκα, που στην περιφέρειά μας θα είναι τουλάχιστον δύο. Ένα στο τελωνείο των Κήπων και ένα στον κόμβο της Χρυσούπολης.
Καλούμε όλους τους παραγωγικούς φορείς της περιφέρειάς μας σε συστράτευση. Δεν θα μας διώξει κανένας από τον τόπο μας.
Ο αγώνας για επιβίωση τώρα ξεκινάει και θα τελειώσει μόνο αν δικαιωθεί.
Πάει λίγο πίσω η άφιξη των Κρητικών στην Αθήνα, λόγω απεργίας ΠΝΟ
Τη μέρα κατάθεσης στη βουλή του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των αγροτών, προσανατολίζονται οι αγροτικές οργανώσεις να πραγματοποιήσουν το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους στην Κρήτη.
Η 12η Νοεμβρίου αποκλείστηκε τελικά, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην πανελλαδική απεργία καθώς, μετά την εξέλιξη αυτή, οι Κρητικοί δεν θα μπορούν να μεταφερθούν στον Πειραιά .
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πιθανότερο είναι η κινητοποίηση να γίνει μετά τις 12 Νοεμβρίου.
Ήδη πάντως, στην Κρήτη οι αγρότες που θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση εγγράφονται στις σχετικές λίστες καταβάλλοντας 20 ευρώ ως εισιτήριο με επιστροφή.
Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:
Δυναμική απόβαση στην Αθήνα προετοιμάζουν οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης, που εξασφάλισαν μάλιστα πάμφθηνα εισιτήρια για τη μεταφορά των αγροτών στο συλλαλητήριο που πιθανότατα θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου κι ενώ ήδη σε πολλές περιοχές (όπως και στην Κρήτη) οι αγρότες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Μεταξύ αυτών στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων, ως αντίδραση στα επερχόμενα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Στο μεταξύ το απόγευμα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου αποφασίζουν για την περαιτέρω στάση τους και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σε συνάντηση που θα έχουν στο Δημαρχείο Μακροχωρίου.
Οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης δεν κατέληξαν στην ημερομηνία του συλλαλητηρίου κατά τη συνεδρίασή τους στις 3 Νοεμβρίου, επειδή περιμένουν τις αποφάσεις των αγροτών της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και διότι πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με την ΠΝΟ, η οποία ως γνωστό έχει ξεκινήσει απεργίες στα πλοία. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, με πιθανή ημερομηνία συλλαλητηρίου στις 12 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης, η συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο της Αθήνας αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη. Αυτό ενθαρρύνεται και από το χαμηλό κόστος μεταφοράς, καθώς τα εισιτήρια είναι μόλις 20 ευρώ το άτομο, με επιστροφή. Ήδη οι αγροτικές οργανώσεις επικοινωνούν με τους αγρότες που έχουν δηλώσει συμμετοχή για την προπληρωμή των εισιτηρίων.
Ως προς τη μορφή των κινητοποιήσεων στην Αθήνα, οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης απαντούν ότι "όλα είναι ανοικτά",  χωρίς να αποκλείουν καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.
Κάλεσμα Μαρούδα 
Τη συνέντευξη της ΕΟΑΣΝΛ έδωσαν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ο πρόεδρός της Ρίζος Μαρούδας και οι κκ. Νίκος Μπαντόγιας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Γιάννης Κουκούτσης πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου των χωριών του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, Γιάννης Παπαδημητρίου πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου των χωριών του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου.
Το χρονοδιάγραμμα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων και το διεκδικητικό πλαίσιο παρουσίασε η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων του νομού, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» στη Λάρισα. Όπως ανακοινώθηκε ήδη έχει αποφασιστεί μέσα από μαζικές συσκέψεις, συλλαλητήρια με τρακτέρ το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στον Τύρναβο και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στα Φάρσαλα, ενώ αγωνιστικά συλλαλητήρια θα προγραμματιστούν σε Αγιά, Ελασσόνα και Πλατύκαμπο το επόμενο διάστημα. Αρχές Δεκεμβρίου στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων θα αποφασιστεί ο συντονισμός και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Βασικός αγωνιστικός σταθμός θα είναι η μαζική και οργανωμένη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στις 12 Νοεμβρίου στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα, προβάλλοντας τα αιτήματα και την ανάγκη συντονισμού με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. 
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας υποστήριξε τα εξής: «Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων οξύνονται οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής ενώ την ίδια ώρα οι παραγωγοί παραδίδουν το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια χωρίς να υπάρχει ανακοινωμένη τιμή. Σοβαρό πρόβλημα με την τιμή υπάρχει ιδιαίτερα στο πράσινο μήλο της Αγιάς εξαιτίας του εμπάργκο στη Ρωσία στο οποίο συμμετέχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μειωμένες είναι οι τιμές στα καπνά και σε μια σειρά άλλα προϊόντα γεωργικά και κτηνοτροφικά. Όλα αυτά η κυβέρνηση τα παρακολουθεί ως θεατής χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο προστασίας των αγροτών και κτηνοτρόφων από τους εμπόρους. Κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος να μην τσιμπήσει στα ψέματα περί δήθεν ισοδύναμων που δημαγωγικά προτείνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ισοδύναμο να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες στην τσέπη μας. Η ΕΟΑΣΝΛ απευθύνεται σε όλους όσοι βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια στο ενωτικό και αγωνιστικό μπλόκο της Νίκαιας που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Τους λέμε να μην συμπράξουν με τη συμμετοχή και τη στάση τους σε σχήματα που επιδιώκουν τη διάσπαση του μετώπου των Θεσσαλών μικρομεσαίων αγροτών και να αδυνατίσουν έτσι τον αγώνα μας και την προοπτική του. Τους καλούμε σε ανυποχώρητη πάλη, σε οργάνωση και κοινή δράση ώστε με τη μαχητικότητα και τη μαζικότητα της συμμετοχής μας στους νέους αγώνες να βάλουμε φρένο στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και να τις ανατρέψουμε».
Και τα στελέχη της ΕΟΑΣΝΛ κατέληξαν: «Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα στα χωριά να εντείνουν την ενημέρωση και οργάνωση αγροτών και κτηνοτρόφων. Με ενότητα που θα στηρίζεται στη συμφωνία με τα αιτήματα που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων και τα οποία εξασφαλίζουν την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μπαίνουμε για μια ακόμη φορά μπροστά στην οργάνωση των αγώνων για την επιβίωσή μας, στήνοντας μπλόκο στα μνημόνια, την ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα».
Κινητοποίηση στη Φθιώτιδα με Μπούτα
Συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί, οργανώνουν οι αγρότες της περιοχής.
«Καλούμε επίσης όλους τους συναδέλφους που οδηγούνται μέρα με την μέρα στον αφανισμό, σε ανοιχτή σύσκεψη στην Ανθήλη και στο κοινοτικό κατάστημα την Κυριακή 8/11 στις 11:00 το πρωί με την συμμετοχή του Βαγγέλη Μπούτα εκπροσώπου του συντονιστικού των Μπλόκων.
Ήρθε επιτέλους η ώρα να αντισταθούμε και να συγκρουστούμε, οργανώνοντας το κίνημα μας στη βάση διεκδίκησης και υπεράσπισης των πραγματικών συμφερόντων μας, χωρίς να δείχνουμε καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ έχουν υπογράψει τη θανατική καταδίκη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, των μισθωτών των συνταξιούχων και φέρνουν συνθήκες μεσαίωνα στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Όλοι εμείς οι αγρότες που «ματώνουμε» από την κυβερνητική πολιτική, την ΕΕ, την ΚΑΠ, χρειάζεται με την κοινή δράση και την συμμαχία μας με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους και συνταξιούχους, τις γυναίκες και την νεολαία των λαϊκών οικογενειών, να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και να συγκρουστούμε για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική», επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση οι αγρότες.
Δυναμώνει τους αγώνες η Πρωτοβουλία Αγροτών
"Με τεχνάσματα αντί επιχειρημάτων, με στατιστικά τρικ και μέσους φορολογικούς όρους, αδιαφορώντας για την φτώχια και την εξαθλίωση που βρίσκεται μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα ο αγροτικός κόσμος, προσπαθούν ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στους μαχόμενους αγρότες", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αγροτών, με αφορμή διαρροές του υπουργείου Οικονομικών.
"Αντί μέσα απο τα στατιστικά στοιχεία να δουν την κάκιστη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελληνική Γεωργία, αντί να αντλήσουν συμπεράσματα απο τά 6.5 δις εισαγωγές αγροτικών προιόντων, σε μια χώρα καθαρά γεωργική , αντί να επεξεργαστούν λύσεις για το πως θα γίνουμε αυτάρκεις και ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά, σπιλώνουν την μόνη παραγωγική τάξη της χώρας", προσθέτουν προαναγγέλοντας δυναμικούς αγώνες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου