Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Στον Έβρο στελέχη της Commission για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών

Στον Έβρο στελέχη της Commission για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδώνΕπιστημονική ομάδα συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωικών προϊόντων, επισκέφθηκε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου την περιοχή των Φερών και ειδικότερα το Δέλτα του Έβρου, περιοχή όπου εκδηλώθηκε, φέτος τον Αύγουστο, η ζωονόσος της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών.
"Το αντικείμενο της επίσκεψης, η οποία έγινε κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Π.Α.Μ.Θ), ήταν η ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και να δουν ιδίοις όμμασι πώς είναι η περιοχή, πώς αντιμετωπίσαμε το νόσημα, ποια μέτρα λάβαμε, πώς θανατώσαμε και θάψαμε τα νοσούντα ζώα" ανέφερε σε δημοσιογράφους ο προϊστάμενος της διεύθυνσης κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Της περιήγησης στην περιοχή ακολούθησε σύσκεψη, κατά την οποία, σύμφωνα με τον κ. Σαχπατζίδη, διατυπώθηκε από πλευράς περιφέρειας μία σειρά προτάσεων που μπορούν να υποβληθούν στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικών με την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και της συνεργασίας με ιδιώτες, με την ενδεχόμενη αγορά εμβολίων με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, τη μετακίνηση των ζώντων βοοειδών και τα μέτρα που θα ισχύουν, την αναγκαιότητα ή όχι επέκτασης του εμβολιασμού, το ζήτημα των θετικών ζώων στα εμβολιασμένα κοπάδια.

"Τα δικά μας κρούσματα είναι τα πρώτα σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως και αυτοί δεν ξέρουν πολλά πράγματα, όμως αυτή τη στιγμή είναι μια πραγματικότητα στο έδαφος της Κοινότητας. Πολλές από τις απόψεις μας έγιναν αποδεκτές και θεωρώ ότι το τελικό κείμενο των προτάσεών μας που θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μας δίνει τη δυνατότητα μίας επιπλέον ευκαιρίας να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα, όταν συνεδριάσει η Επιτροπή, γιατί φυσικά άλλο πράγμα η επιστημονική ομάδα που διατυπώνει προτάσεις και άλλο η ίδια η επιτροπή που παίρνει και τις τελικές αποφάσεις" διευκρινίζει ο κ. Σαχπατζίδης.

Ερωτηθείς δε για την ημερομηνία άρσης των μέτρων αγοραπωλησίας των βοοειδών, ο προϊστάμενος κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ τόνισε ότι τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί "δεν θα αρθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Εκείνο που περιμένουμε τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τα μέτρα για το πώς θα κινούνται τα εμβολιασμένα ζώα".
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου