Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Αποστόλου και Αλεξιάδης επιμένουν ότι οι αγρότες θα υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση το 2016 με συντελεστή 13%

Αποστόλου και Αλεξιάδης επιμένουν ότι οι αγρότες θα υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση το 2016 με συντελεστή 13%«Οι αλλαγές στη φορολογία θα αφορούν τα εισοδήματα του 2016», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου, κατά την συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (10/12). Και πρόσθεσε ότι «οι αγρότες θα υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση το 2016 για τα εισοδήματα του 2015 βάση του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος (φόρος 13%). Η αύξηση της προκαταβολής φόρου ουσιαστικά έχει θεσπιστεί, αυτό που μένει να συζητηθεί με τους θεσμούς είναι ο συντελεστής της φορολόγησης με 20%. Εμείς από την πλευρά μας σε αυτή την συζήτηση βάζουμε το αίτημα της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Τρύφων Αλεξιάδης. Μετά τις αρχικές δηλώσεις του για μικρές αλλαγές στη φετινή φορολογική δήλωση, που έφεραν μεγάλες αντιδράσεις, με νεότερες δηλώσεις του τόνισε ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική αύξηση της φορολογίας για το 2015.

«Δεν σχεδιάζει καμία υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτήν τη στιγμή, κάτι τέτοιο (σ.σ. αύξηση των συντελεστών για το 2015), αυτό που σχεδιάζουμε είναι μικρές αλλαγές στα θέματα των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πρέπει να κλείσουν αυτές οι αλλαγές άμεσα και να προετοιμαστούν οι φορολογικές δηλώσεις νωρίς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Την ίδια στιγμή, από το οικονομικό επιτελείο υπόσχονται ότι - αν όλα πάνε καλά στις διαπραγματεύσεις - το 2016 μπορεί να ξαναφέρουν το αφορολόγητο όριο για τους αγρότες.

Ωστόσο μέσα στον Δεκέμβριο ενδέχεται να επιστρέψει τελικά η διάταξη για την αύξηση των φόρων στα ενοίκια ακινήτων και αγροτικής γης. Στο νέο προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 142 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα για το 2016 από την αύξηση αυτού του φόρου. Η διάταξη αυτή, η οποία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, προέβλεπε αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ και αφορά στα εισοδήματα του 2015.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου