Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Αυτόματοι Πωλητές Γίδινου γάλακτος στην Αλεξανδρούπολη

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τα μέλη μας οτι το πρώτο κατάστημα με τους αυτόματους πωλητές γίδινου γάλακτος είναι σχεδόν έτοιμο καθώς απομένουν οι τελίκες λεπτομέρειες για να ανοίξει για το κοινό.
Το κατάστημα βρίσκεται επί της οδού Λεωφόρος Δημοκρατίας 353 στην Αλεξανδρούπολη και θα προμηθεύει τους κατοίκους της πόλης μέσω των αυτόματων πωλητών, με φρέσκο παστεριωμένο γίδινο γάλα, όλο το 24ωρo από παραγωγούς του Έβρου που είναι μέλη στο Συνεταιρισμό μας . 
 Ο καταναλωτής θα έχει την επιλογή να αποθηκεύσει το γάλα σε δικό του σκεύος ή να προμηθευτεί μπουκάλι από αυτόματο πωλητή που θα υπάρχει εντός του καταστήματος.
Ποια είναι η διατροφική αξία του γίδινου γάλακτος?
Πριν από αρκετές δεκαετίες οι Μεσογειακές  χώρες κατανάλωναν γαλακτοκομικά που προερχόταν κατά κύριο λόγο από γίδινο γάλα ,καθώς η εκτροφή βοοειδών δεν ήταν αναπτυγμένη στις χώρες του νότου. Όσο αφορά στη χώρα μας στα χωριά κάθε σπιτικό είχε τουλάχιστο μια κατσίκα για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών σε γαλακτοκομικά προϊόντα. 
Από την αρχαία Ελλάδα έως και την δεκαετία του 70 οι Έλληνες μεγάλωσαν πίνοντας γίδινο γάλα. Με λίγα λόγια , ο οργανισμός μας είναι <συνηθισμένος> στην κατανάλωση γίδινου γάλακτος σε αντίθεση με το αγελαδινό.
Αυτή η παλιά συνήθεια επιβραβεύετε από τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που αναδεικνύουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που έχει το γίδινο γάλα συγκριτικά με άλλα γάλατα.
Τι μας προσφέρει
 Όσοι προτιμούν το κατσικίσιο γάλα θα σας πουν ότι το βρίσκουν πιο εύπεπτο από το αγελαδινό. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού. Έτσι, σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσανεξίας στο αγελαδινό, συστήνεται η χρήση κατσικίσιου. (Αν όμως υπάρχει έντονη δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να στραφείτε σε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εντελώς απαλλαγμένα από αυτήν.) Το κατσικίσιο γάλα, συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει ακόμα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, γεγονός που το κάνει πιο εύπεπτο. 

 Πολλοί υποστηρίζουν ακόμα ότι δεν επιβαρύνει ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή όσους πάσχουν από άσθμα, σε αντίθεση με άλλα είδη γάλακτος. Κλινικές έρευνες σε αυτό τον τομέα -όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας- έδειξαν ότι η γαλακτοαλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο αγελαδινό γάλα και ενοχοποιείται για αλλεργίες, στο κατσικίσιο εμφανίζεται με διαφορετική δομή, που δεν προκαλεί παρενέργειες.
 Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας έδειξε ότι μέσω του κατσικίσιου γάλακτος μεταβολίζονται καλύτερα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος, και στη συνέχεια επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Αυτό το πλεονέκτημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι που το κάνει αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπιση της σιδηροπενίας και της οστεοπόρωσης συγκριτικά με το αγελαδινό.
 Ένας επιπλέον λόγος για να γνωρίσετε το κατσικίσιο γάλα είναι ότι οι κατσίκες ως πιο ανθεκτικοί και καλύτερα εγκλιματισμένοι στα ελληνικά δεδομένα οργανισμοί σε σχέση με τα βοοειδή, αν είναι ελευθέρας βοσκής, συνήθως δεν επιβαρύνονται με αντιβιοτικά που παρέχονται μέσω της τροφής για προληπτικούς λόγους ή με αυξητικές ορμόνες. Όσο οι έρευνες προχωρούν, θα αυξάνονται και οι γνώσεις μας γύρω από το κατσικίσιο γάλα και τις ιδιότητές του. Γεγονός πάντως είναι ότι το κατσικίσιο γάλα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες, καθώς περιέχει περίπου όσες και το αγελαδινό. Από εκεί και πέρα, είναι περισσότερο θέμα προσωπικής προτίμησης!

 
Τρία λιπιδικά οξέα διαμορφώνουν τη γεύση του κατσικίσιου γάλακτος: το καπρικό, το καπρυλικό και το καπροϊκό οξύ. Το ολόλευκο χρώμα του το οφείλει στην έλλειψη καροτενοειδών χρωστικών. Στην πραγματικότητα, η σύσταση του κατσικίσιου γάλακτος εξαρτάται από τη «φυλή» της κατσίκας, αλλά και από την εποχή του χρόνου που έχει αρμεχτεί το γάλα. Το καλοκαίρι, το γάλα είναι περισσότερο και η περιεκτικότητά του σε λίπος και πρωτεΐνες χαμηλότερη, ενώ το χειμώνα το γάλα είναι λιγότερο και περιέχει περισσότερο λίπος και πρωτεΐνες.


Συνοπτικά:
  • ·       Προτείνεται σε αυτούς που εμφανίζουν αλλεργίες λόγω της διαφορετικής σύνθεσης των πρωτεϊνώντου (καζεΐνη, λακτολβουμίνη). Η καζείνη του κατσικίσιου γάλακτος είναι πιο διαλυτή από του αγελαδινού, γι’αυτό και απορροφάται πιο εύκολα. Η καλύτερη απορρόφηση προσδιορίζει και την καλύτερη ποιότητα.
  • ·         Χωνεύεται εύκολα λόγω της σύστασης του, έχει δηλαδή μικρότερα λιποσφαίρια που διασπώνται  εύκολα από τα ένζυμα του εντέρου.
  • ·         Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση. Επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης.
  • ·         Περιέχει μικρότερη ποσότητα λακτόζης από το αγελαδινό γάλακαι γι' αυτό είναι περισσότερο ανεκτό από άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη
  • ·         Το κατσικίσιο γάλα περιέχει περισσότερο ασβέστιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α, νιασίνη, χαλκό, σελήνιο. Όμως περιέχει σημαντικά λιγότερες ποσότητες βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος σε σχέση με το αγελαδινό.

Πίνακας. 1. Σύγκριση των συστατικών του κατσικίσιου και του αγελαδινού γάλακτος
(Αmerican Dairy Goat Association, 2003)

Κατσικίσιο
Αγελαδινό
Πρωτεΐνη%
3.0
3.0
Λιπαρά %
3.8
3.6
Θερμίδες/100 ml
70
69
Βιταμίνη A (i.u.*/gram fat)
39
21
Βιταμίνη B1 (θειαμίνη), (µg/100 ml)
68
45
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), (µg/100( ml)
210
159
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), (mg /100 ml)
2
2
Βιταμίνη D (i.u.*/gram fat)
0.7
0.7
Χοληστερόλη (mg/100 ml)
12
15
* i.u = international unit
Πίνακας. 2. Σύγκριση των μετάλλων του κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος

Κατσικίσιο *
Αγελαδινό *
Ασβέστιο
1215.2
1031.5
Φώσφορος
843.3
731.3
Μαγνήσιο
82,5
76.3
Σίδηρος
1,13
0.61
Χαλκός
0,42
0.11
Ψευδάργυρος
4.15
3.72
* mg/100 g λυοφιλιωμένου γάλακτος

http://www.vita.gr  http://www.perek.gr/ http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου