Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ε. Αποστόλου: μέχρι 15 Οκτωβρίου κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες στις πληρωμές γεωργοπεριβαλλοντικών περασμένων ετών, παράταση στην αδειοδότηση στάβλων μέχρι το 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για επιδοτηση προβατα«Στα 11 ευρώ θα φτάσει η συνδεδεμένη ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους ανά ζώο από 5 ή και 7 ευρώ που είναι σήμερα (διπλασιασμός της ενίσχυσης)», επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε 2016 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον αποκλεισμό από την συνδεδεμένη ενίσχυση, με κριτήριο το άπιαστο όριο των 120 κιλών γάλα ανά ζώο, για χιλιάδες κτηνοτρόφους με εγχώριες φυλές εντατικής βοσκής. «Οι κτηνοτρόφοι όμως θα πληρώνονται τις συνδεδεμένες ενισχύσεις εφόσον θα υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ακόμη διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός της συνδεδεμένης ενίσχυσης και φτάνει στα 51 εκατ. ευρώ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπρόβειου κρέατος ορεινών περιοχών για το 2015 ανερχόταν στα 22 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν στο σύνολό τους στους δικαιούχους.

Με την τροποποίηση που προτείναμε στην ΕΕ, από το 2017 μειώσαμε το όριο των 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο σε 100 κιλά. Επίσης εντάσσονται στη διαδικασία της συνδεδεμένης ενίσχυσης τα ψυχανθή, μηδική και άλλα κτηνοτροφικά φυτά και εμμέσως ενισχύεται η κτηνοτροφία με περισσότερα χρήματα, δηλαδή από 63 εκατ. ευρώ πάνε σε 124 εκατ. ευρώ».

Αναφερόμενος ο κ. Αποστόλου στα προβλήματα που υπάρχουν με τις πληρωμές των γεωργοπεριβαλλοντικών του προηγούμενου ΠΑΑ τόνισε ότι «υπήρχαν εκκρεμότητες από το 2008. Ήδη έχουν πληρωθεί πολλά και δεσμευόμαστε ότι μέχρι 15 Οκτωβρίου θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες των περασμένων ετών».

Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι σε δύο το πολύ ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την παράταση της αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων μέχρι τέλος του 2018. «Πρέπει όμως οπωσδήποτε να γίνουν ευκολότερες διαδικασίες για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα», δήλωσε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου