Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Με τη βοήθεια των ΔΑΟΚ οι εκτιμήσεις απωλειών ζώων στη Δράμα, ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις ζωικού κεφαλαίου στην Ανατ. Μακεδονία - Θράκη, λέει ο υπουργός

Αποτέλεσμα εικόνας για δαοκΤην ολοκλήρωση των εκτιμήσεων για απώλειες ζωικού κεφαλαίου στις περιοχές της Ανατολ. Μακεδονίας - Θράκης που «χτυπήθηκαν» από τον παγετό,  γνωστοποιεί με απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, το έργο των εκτιμήσεων ζωικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Δράμας και των δήμων Καβάλας και Παγγαίου της Π.Ε. Καβάλας. Το ίδιο ισχύει και για την ευρύτερη περιοχή των Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. Τις ΔΑΟΚ επιστράτευσαν οι κτηνοτρόφοι της Δράμας λόγω αδυναμίας των εκτιμητών του ΕΛΓΑ να προσεγγίσει τις αποκλεισμένες από το χιόνι περιοχές.
Σε ό,τι αφορά ζημιές σε χειμερινά κηπευτικά και ελαιοκράμβες ο υπουργός γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιηθούν άμεσα εξατομικευμένες εκτιμήσεις ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες καλλιέργειες που είναι σε εξέλιξη (χειμερινά σιτηρά, ελαιοκαλλιέργειες) αναμένεται να πραγματοποιηθούν επισημάνσεις από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος της ζημιάς.
Σε ό,τι αφορά ζημιές σε στάβλους η απάντηση του υπουργού αναφέρει ότι διενεργήθηκαν επισημάνσεις και θα ακολουθήσει η καταγραφή των ζημιών για να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ, ενώ για να πάρουν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι θα χρειαστεί, τόσο η έγκριση της Ε.Ε. όσο και του Υπουργείου Οικονομικών.
Στην ίδια απάντηση σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το 2016 είναι η 30η Μαρτίου 2017. Διαβάστε εδώ την αναλυτική απάντηση του υπουργού.
Με αγωνία περιμένον οι κτηνοτρόφοι τις αποζημιώσεις, εξαντλήθηκαν οι ζωοτροφές
Στον ΑγροΤύπο μίλησε ο κτηνοτρόφος και πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας κ. Χρήστος Τσέρνιος, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική εικόνα από όσα υποστηρίζει ο υπουργός:«Οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο είναι σημαντικές. Εδώ στον Δήμο Νευροκοπίου σκεφθείτε ότι παρόλο που γύρισε ο άνεμος σε νοτιά αυτές τις μέρες, έχουμε 0 βαθμούς. Επί δυόμιση μήνες είχαμε κατά μέσον όρο μείον 7 με μείον δέκα. Λόγω του ότι δεν μπορούσαν οι άνθρωποι του ΕΛΓΑ να έρθουν να κάνουν εκτιμήσεις, καλέσαμε τις ΔΑΟΚ να πιστοποιούν τις απώλειες έτσι ώστε να έχουμε ένα «όπλο» στα χέρια μας να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Τώρα ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία, συγκεντρώνονται τα στοιχεία και θα δούμε πως θα κινηθούμε. Έχουμε κάνει ενέργειες και έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου για να δούμε πως θα αποζημιωθούμε, γιατί δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι ποτέ δεν παίρνουμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Δεν τον περιμέναμε αυτόν τον Χειμώνα, έχουν εξαντληθεί στους περισσότερους κτηνοτρόφους τα αποθέματα ζωοτροφών που είχαμε. Κάποιοι κτηνοτρόφοι άναβαν ξυλόσομπες για να διατηρήσουν τα ζώα ζεστά και να περιορίσουν τις απώλειες. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το ποσοστό των απωλειών αυτό θα δοθεί από τις ΔΑΟΚ τις προσεχείς ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου