Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Κομφούζιο στις εφορίες για τις επιστροφές πετρελαίου, ταλαιπωρία χωρίς τελειωμό για τους δικαιούχους

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοΜόνο ολοκληρωμένη δεν μπορεί να θεωρείται η διαδικασία επιστροφής πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Αν και...κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών διατείνονταν την περασμένη Πέμπτη ότι οι πιστώσεις επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου ολοκληρώθηκαν, η πραγματικότητα δείχνει μια εικόνα πολύ διαφορετική. Δεν είναι μόνο η σωρεία καταγγελιών κατά την προηγούμενη εβδομάδα ότι πολλοί δικαιούχοι δεν πήραν ούτε ευρώ, ούτε το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει βγει μια επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γνώστες του τρόπου λειτουργίας της πολυσυζητημένης διαδικασίας των συμψηφισμών αλλά και του τεράστιου φόρτου με τον οποίον έχουν επιβαρυνθεί ορισμένες Δ.Ο.Υ. κάνουν λόγο για χιλιάδες περιπτώσεις συμψηφισμών που έχουν μεταβιβαστεί στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν.
Τι συμβαίνει με όσους δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους;
Είναι γεγονός ότι ο ΑγροΤύπος έγινε αποδέκτης πλήθους καταγγελιών ότι δικαιούχοι που περίμεναν επιστροφές δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Πολλοί από αυτούς μας έγραφαν ή μας έλεγαν ότι δεν χρωστούν τίποτα ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερα προσοχή για να επαληθευτεί αυτός ο ισχυρισμός για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι εάν κάποιος δεν χρωστάει εφορία και ασφαλιστικές εισφορές αλλά έχει μια οποιαδήποτε άλλη, ακόμα και ασήμαντη οφειλή προς δημόσιο φορέα, π.χ. απλήρωτες κλήσεις για παράνομη στάθμευση, υπάρχει η πιθανότητα να του έχει γίνει η λεγόμενη «δέσμευση φορολογικής ενημερότητας. Σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος επιστροφής πετρελαίου θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει την οφειλή στον δήμο, ώστε να πάρει εν συνεχεία χαρτί και να το προσκομίσει στην εφορία για να λάβει εν συνεχεία την επιστροφή.  Άλλη περιπτώση που μπορεί να έχει «μπλοκάρει» την επιστροφή είναι επειδή ο δικαιούχος υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση με τη σύζυγό του και εκείνη έχει οφειλές, χωρίς να έχει ο ίδιος. Σε μια τέτοια περίπτωση ο συψηφισμός έχει μεταβιβαστεί στην εφορία και δεν έχει γίνει κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών. Πολλές είναι οι περιπτώσεις μεταβιβάσεων στις εφορίες, όπου ο συμψηφισμός δεν έγινε κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών αλλά μεταβιβάστηκε στις Δ.Ο.Υ. προς διεκπεραίωση.
Αν αναρωτηθεί μάλιστα κάποιος, πόσες μπορεί να είναι οι περιπτώσεις που έχουν μεταβιβαστεί στις εφορίες για διάφορους λόγους, είναι ενδεικτικό, όπως μας είπε καλά πληροφορημένη πηγή ότι σε μεγάλη επαρχιακή Δ.Ο.Υ. ότι την προηγούμενη εβδομάδα μεταβιβάστηκαν πάνω από 20.000 περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, όπως μας είπε η ίδια πηγή «δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ενώ κάποιος μπορεί να δικαιούται επιστροφή, έχει δώσει λάθος στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού στη Δ.Ο.Υ. Μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα και να κατατεθεί το ποσό, η όλη διαδικασία  είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα».  Πρόβλημα υπάρχει, όπως μας είπαν από μεγάλη Δ.Ο.Υ. και με τον περσινό Φ.Π.Α των αγροτών, ώστε να προχωρήσουν οι συμψηφισμοί με τις επιστροφές του πετρελαίου. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς από τα παραπάνω το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια διαδικασία για την οποία υπήρχαν εδώ και μήνες φόβοι ότι δεν θα περπατήσει σωστά, κάτι που απ' ότι φαίνεται, επιβεβαιώνεται στην πράξη.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση στην εφορία και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, εφόσον δικαιούνται επιστροφή πετρελαίου, πρώτα γίνετια ο συμψηφισμός, δηλαδή τους αφαιρείται το σύνολο της οφειλής τους από την επιστροφή πετρελαίου και εν συνεχεία, εάν υπάρχει κάποιο υπόλοιπο μπορούν να το εισπράξουν.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι πολλές επιστροφές βρίσκονται κολλημένες στις εφορίες και πλήθος παραγωγών σπεύδουν ήδη από σήμερα το πρωί στις κατά τόπους υπηρεσίες, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουν αν διατηρούν κάποια οφειλή και εάν εν τέλει θα εισπράξουν την επιστροφή πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου