Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Πολιτική λύση στο πρόβλημα της κατεστραμμένης γεωργικής γης στον Έβρο ζητά ο Ν. Στουπής

Πολιτική λύση στο πρόβλημα της κατεστραμμένης γεωργικής γης στον Έβρο ζητά ο Ν. ΣτουπήςΜε την ενημερωτική συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στις 3 Ιουνίου, με θέμα «προβλήματα από τις πλημμύρες του χειμώνα 2014-15 στο νομό Έβρου», ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, του προέδρου του ΕΛΓΑ Νίκου Στουπή.
Τα περίπου 20.000 στρέμματα που βγαίνουν εκτός της γεωργικής παραγωγής, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό είτε στο ακαθάριστο γεωργικό προϊόν, είτε στην τοπική οικονομία, αλλά κυρίως στο οικογενειακό εισόδημα των παραγωγών που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν, 10.000 στρέμματα ακατάλληλα για καλλιέργεια λόγω των φερτών υλικών και των επιχωματώσεων στα σημεία που έσπασαν τα αναχώματα, εκτεταμένες ζημιές σε βιοτεχνίες προϊόντων πρώτης μεταποίησης (όπως οι δύο μονάδες σπαραγγιών), συνθέτουν την εικόνα που αντίκρισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κατά την επιτόπια επίσκεψή του στις τοποθεσίες που επλήγησαν από τις πλημμύρες του φετινού χειμώνα.

«Το πρόβλημα της κατεστραμμένης γεωργικής γης δεν είναι θέμα του ΕΛΓΑ. Απαιτεί πολιτική λύση και σε άλλο επίπεδο και αυτό θα μεταφέρουμε στην πολιτική ηγεσία και του υπουργείου και στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουπής.

Σκοπός της περιοδείας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ήταν ο συντονισμός των υπηρεσιών του οργανισμού για την καλύτερη ανταπόκρισή του στις σημερινές συνθήκες, βάσει και της νέας πολιτικής της νέας διοίκησης αλλά κυρίως η αξιολόγηση των πληγών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία του φετινού χειμώνα, καθώς «τώρα είναι ώριμος ο χρόνος για την ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης».

Τα θέματα που συζήτησε ο κ. Στουπής, με τους αγρότες και τους θεσμικούς φορείς του Έβρου ήταν η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος μέσω του ταμείου αλληλεγγύης και φυσικών καταστροφών, η ένταξη της χρηματοδότησης της αποκατάστασης στα ΠΣΕΑ, η επιδότηση σε υψηλό ποσοστό γεωργών για ατομικές παρεμβάσεις στα χωράφια τους καθώς και με ίδια συμμετοχή. Επίσης προτάθηκε ο χαρακτηρισμός των ζωνών καλλιέργειας βάσει της επικινδυνότητάς τους και η διαμόρφωση διαφορετικού ασφάλιστρου ανά φυσικό κίνδυνο και ζώνη καλλιέργειας (ύπαρξη ενός βασικού για όλους και διαφορετική αντιμετώπιση από τον ΕΛΓΑ των παραγωγών που είναι επιμελείς και το αποδεικνύουν καθώς και εκείνων που έχουν προϊόντα ποιότητας πιστοποιημένα) και η αποζημίωση όχι της επανασποράς (κόστος που θα το αναλαμβάνει ο ίδιος ο παραγωγός) αλλά της απώλειας εισοδήματος, με τη λήξη της καλλιέργειας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην πρόταση δημιουργίας ταμείου για τον Έβρο, για τη μόνιμη αντιμετώπιση των πλημμυρών. «Την βρίσκω εξαιρετική ως ιδέα. Ένα μέρος των εισφορών των ίδιων των αγροτών, σαν ποσοστό, θα μπορούσε να καταβάλλεται σταθερά σ’ αυτό το ταμείο».

Ως προς τις προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης των κατεστραμμένων καλλιεργειών ο κ. Στουπής ανέφερε ότι «πέρα από το θέμα της διακρατικής συνεργασίας ή των τεχνικών λύσεων, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών γύρω από την παρέβρια περιοχή με βάση τις διαπιστωμένες κλιματικές αλλαγές, καθώς και την ενίσχυση κάποιων άλλων καλλιεργειών, που μπορούν να προωθηθούν, με την ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ μέσω ειδικών κινήτρων και με τη συνδεδεμένη ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Τέλος επανέλαβε ότι θα τηρηθεί το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων. «Υπάρχει μία δέσμευση ότι μέχρι μέσα Ιουλίου θα καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή του 2014 και τέλος Νοέμβρη μέσα Δεκέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η αποζημίωση όλων των ζημιών του χειμώνα».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου