Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Οι λεπτομέρειες για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην σταυλισμένη κτηνοτροφία

Δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη 17 Ιουνίου η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής της προαιρετικής συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου χωρίς γη, δηλαδή για την σταυλισμένη κτηνοτροφία.
Ειδικότερα, πρόκειται για την με αριθμό 1567/65031 ΥΑ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1150/Β/16.6.2015, και αφορά στα ακόλουθα μέτρα:
Μέτρο 1: Χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Μέτρο 2: Χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων
 
Σκοπός και των δύο Μέτρων της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου χωρίς γη είναι η στήριξη των κτηνοτρόφων που δε διαθέτουν γη .
 
Το έτος εφαρμογής των Μέτρων της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάσει των διατάξεων της παρούσας απόφασης αρχίζει από το έτος ενίσχυσης 2015 και προβλέπονται, επίσης, τα εξής:
 
Προϋπολογισμός και πόροι χρηματοδότησης
 
Η χρηματοδότηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για τη συνδεδεμένη ενίσχυση διαμορφώνεται για κάθε μέτρο ως εξής:
 
 
2015
2016
   2017
2018
  2019
2020
Μέτρο 1: Βοοειδή
4.500.000€    
4.450.000€    
4.393.986€    
4.345.537€   
4.297.093€  
4.297.093€
Μέτρο 2: αιγοπρόβατα
25.500.000€  
25.196.819€  
24.899.254€
24.624.711€
24.350.192€
24.350.192€
 
Δικαιούχοι – Όροι Επιλεξιμότητας
 
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου χωρίς γη είναι οι γεωργοί, οι οποίοι πληρούν τους
παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
 
Α. Γενικοί όροι:
1. διαθέτουν στις 31/12/2014 ειδικά δικαιώματα ενίσχυσης, τα οποία χορηγήθηκαν σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 και τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 73/2009,
2. δεν διαθέτουν επιλέξιμα εκτάρια για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης, όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο 1 του τίτλου ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.
 
Β. Ειδικοί όροι ανά μέτρο για το μέτρο 1:
Β1. Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανεξαρτήτου παραγωγικής κατεύθυνσης εντός της ελληνικής επικράτειας και διαθέτουν τουλάχιστον 3 ΜΜΖ επιλέξιμων βοοειδών.
Β2. Επιλέξιμα θεωρούνται τα βοοειδή που έχουν σημανθεί και καταγραφεί και διατηρούνται στην εκμετάλλευση για περίοδο που ξεκινάει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους και καταλήγει έξι (6) μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εμπρόθεσμων Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης.
 
Γ. Ειδικοί όροι ανά μέτρο για το μέτρο 2:
Γ1. Είναι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας, εντός της ελληνικής επικράτειας και διαθέτουν τουλάχιστον 20 επιλέξιμα αιγοπρόβατα.
Γ2. Επιλέξιμα θεωρούνται τα αιγοπρόβατα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου που έχουν σημανθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. Γ του άρ. 6 και να έχει καταγραφεί σύμφωνα με την περίπτωση 12 της παρ. Γ του άρ. 8, της κοινής υπουργικής απόφασης 263493/27.07.2004 (ΦΕΚ 1253, τ.Β΄), όπως τροποποιήθηκε από την κοινής υπουργικής απόφασης 134167/18.4.2011 (ΦΕΚ 823, τ.Β΄), και τα οποία διατηρούνται στην εκμετάλλευση για περίοδο που ξεκινάει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους και καταλήγει έξι (6) μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εμπρόθεσμων Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης.
 
Δ. Αποφυγή διπλής ενίσχυσης: Βάσει του άρθρου 52 του Καν. Ε.Ε. 1307/2013 και του άρθρου 54 του Καν. (ΕΚ) 639/2014 της Επιτροπής, αποκλείονται από την παρούσα συνδεδεμένη ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι που ενισχύονται με άλλες συνδεδεμένες ενισχύσεις δυνάμει του καν. (ΕΕ) 1307/2013, εκτός αυτής των μεταξοσκωλήκων.
 
Καθορισμός και καταβολή ενίσχυσης
 
1. Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους υπό μορφή ετήσιας συνδεδεμένης ενίσχυσης με βάση το επιλέξιμο ζωικό κεφάλαιο της κάθε εκμετάλλευσης, ως εξής:
Α. για το Μέτρο 1 (βοοειδή) ανά επιλέξιμη Μονάδα Μεγάλων Ζώων (Μ.Μ.Ζ.), σε ετήσια βάση.
Β. για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) ανά επιλέξιμο ζώο, σε ετήσια βάση
 
2. Το ακριβές ποσό της ενίσχυσης για κάθε έτος, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για το σκοπό αυτό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014, γνωστοποιεί εγκαίρως στη Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, Δ.Σ & Π.Π. και στη Δ/νση Διαχείρισης Ζωικών Γενετικών Πόρων και Συστημάτων Εκτροφής Ζώων τις συνολικές επιλέξιμες Μονάδες Μεγάλων Ζώων (Μ.Μ.Ζ.) βοοειδών για το Μέτρο 1 και τον συνολικό αριθμό επιλέξιμων αιγοπροβάτων για το Μέτρο 2.
 
Υποχρεώσεις Γεωργών
 
Οι γεωργοί, κάτοχοι βοοτροφικών ή/και αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που επιθυμούν να είναι δικαιούχοι της εν λόγω ενίσχυσης υποχρεούνται:
 
1. Να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο έντυπο της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας – ενιαίας αίτησης ενίσχυσης κάθε έτους, εφόσον δεν είναι δικαιούχος της βασικής ενίσχυσης. Για τη δήλωση αυτή ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για την βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής συνεπάγεται ότι ο κτηνοτρόφος αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του. Η δήλωση συμμετοχής γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, στην οποία δηλώνεται:
Α. για το Μετρο 1, το πλήθος των επιλέξιμων Μ.Μ.Ζ. βοοειδών που προτίθενται να διατηρήσουν στην κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση για περίοδο που ξεκινάει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους και καταλήγει έξι (6) μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εμπρόθεσμων Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης. Ο υπολογισμός των ΜΜΖ γίνεται με βάση την ηλικία τους σύμφωνα με τον πίνακα μετατροπής της παρ. 1 του άρ. 7 της παρούσας.
Β. για το Μέτρο 2 τον αριθμό των επιλέξιμων αιγών και προβάτων τον οποίο προτίθενται να διατηρούν στην κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση για περίοδο που ξεκινάει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους και καταλήγει έξι (6) μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εμπρόθεσμων Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης. Ο αριθμός των ενισχυόμενων κατ' έτος ζώων, δεν δύναται να υπερβαίνει το σύνολο των αιγοπροβάτων που περιλαμβάνονται στην ετήσια απογραφή που κοινοποιεί ο γεωργός.
 
2. Να διατηρούν στην εκμετάλλευσή τους το ζωικό κεφάλαιο που δηλώνουν για τη χρονική περίοδο που αναφέρεται στην παράγραφο 1.
 
3. Να δηλώνουν το ζωικό κεφαλαίο που κατέχουν ως ενσταβλισμένο στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων.
 
4. Να εφαρμόζουν τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και την καταγραφή των ζώων, όπως προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 911/2004 της Επιτροπής και στον κανονισμό (ΕΚ) 21/2004 του Συμβουλίου.
 
5. Για το Μέτρο 2 να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ετήσιας απογραφής της αιγοπροβατοτροφικής εκμετάλλευσής τους για το έτος ενίσχυσης. Αυτό διαπιστώνεται από την καταχώρηση στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων της εν λόγω ετήσιας απογραφής.
 
Έλεγχοι
 
1. Αρμόδια αρχή για το συντονισμό και τη διενέργεια των ελέγχων ορίζεται ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.). Με εγκυκλίους του Προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. καθορίζονται οι απαραίτητες ελεγκτικές διαδικασίες που απορρέουν από την παρούσα.
 
2. Οι έλεγχοι για την συνδεδεμένη ενίσχυση καλύπτουν τους σχετικούς όρους που προβλέπονται στον Καν(ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και στον Τίτλο III του Καν(ΕΕ) 809/2014 της Επιτροπής, τόσο όσον αφορά στους διοικητικούς ελέγχους (μηχανογραφικούς, διασταυρωτικούς) όσο και στους επιτόπιους. Οι λεπτομέρειες διεξαγωγής των ελέγχων προσδιορίζονται στις εκδιδόμενες από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. οδηγίες ελέγχων και εγκυκλίους για τους ελέγχους επιλεξιμότητας και την πολλαπλή συμμόρφωση.
 
3. Διοικητικοί έλεγχοι: Οι διοικητικοί έλεγχοι (οπτικοί και διασταυρούμενοι μηχανογραφικοί) πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση σε ποσοστό 100% επί του συνόλου των γεωργών που δηλώνουν συμμετοχή στο καθεστώς της παρούσης και αφορούν στην εξακρίβωση της αλήθειας των δηλωθέντων και λοιπών στοιχείων, καθώς και στην επιλεξιμότητα των ζώων. Διενεργείται διασταύρωση με την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων Βοοειδών και Αιγοπροβάτων.
 
4. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μπορεί να χρησιμοποιήσει στοιχεία από οποιοδήποτε οργανισμό ή υπηρεσία για τη διασταύρωση της επιλεξιμότητας των ζώων.
 
5. Επιτόπιοι έλεγχοι: Οι επιτόπιοι έλεγχοι διεξάγονται ετησίως σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί του συνόλου των δικαιούχων του καθεστώτος της παρούσης για το μέτρο 1 και 10% για το μέτρο 2, στα πλαίσια επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας και των υποχρεώσεων τους.
 
Προσδιορισμός Μ.Μ.Ζ. και επιλέξιμων προς πληρωμή ζώων
 
1. Η αντιστοιχία που χρησιμοποιείται για το Μέτρο 1 για μετατροπή των επιλέξιμων βοοειδών σε ισοδύναμες
Μονάδες Μεγάλων Ζώων (Μ.Μ.Ζ.) είναι η εξής:
 
ΕΙΔΟΣ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΖΩΩΝ
ΜΜΖ/ζώο
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας κάτω των 6 μηνών
0,20
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας από 6 έως 24 μηνών
0,60
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των 24 μηνών
1,00
 
2. Α. Μέτρο 1: Ο συνολικός αριθμός προσδιορισθέντων για πληρωμή Μ.Μ.Ζ. βοοειδών της εκμετάλλευσης του δικαιούχου προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τις επιλέξιμες δηλωθέντες Μ.Μ.Ζ. βοοειδών στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (κατοχή κατά την υποβολή της αίτησης και πρόθεση διατήρησης κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 παράγραφος 1) και τα ευρεθέντα επιλέξιμα βοοειδή κατά τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους όπως ορίζονται στο άρθρο 6.
 
3. Μέτρο 2: Ο συνολικός αριθμός προσδιορισθέντων για πληρωμή αιγοπροβάτων της εκμετάλλευσης του δικαιούχου, προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τα επιλέξιμα δηλωθέντα αιγοπρόβατα στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (κατοχή κατά την υποβολή της αίτησης και πρόθεση διατήρησης κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 παράγραφος 1) και τα ευρεθέντα επιλέξιμα αιγοπρόβατα κατά τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους όπως ορίζονται στο άρθρο 6.
 
Ενστάσεις
 
Αρμόδια Αρχή για την υποβολή ενστάσεων ορίζεται η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.:
1. Οι ενστάσεις που αφορούν σε αποτελέσματα επιτόπιου ελέγχου, υποβάλλονται εντός διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών, από την ολοκλήρωση του ελέγχου και την παραλαβή του πρακτικού ελέγχου και
2. Οι ενστάσεις που αφορούν σε αποτελέσματα λοιπών ελέγχων υποβάλλονται εντός διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης πληρωμής.
 
Κυρώσεις – Ανάκτηση Αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών
 
1. Εφόσον αποδειχθεί ότι ο γεωργός παρουσίασε ψευδή στοιχεία απορρίπτεται από το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ημερολογιακού έτους.
 
2. Εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων και προσδιορισθέντων επιλέξιμων βοοειδών ή/και αιγοπροβάτων, μη συμμόρφωση ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν και οφείλονται στον γεωργό, εφαρμόζονται οι μειώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 64 και 77 του Καν (ΕΕ) 1306/2013 και στο άρθρο 31 του Καν (ΕΕ) 640/2014.
 
3. Σε περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους δικαιούχους εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 63 του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 και της παρ. 2 του άρθρου 31 του Καν. (ΕΕ) 640/2014 και του άρθρου 7 του Καν (ΕΕ) 809/2014. Όπου δεν δύναται να εφαρμοστεί η παρ. 2 του άρθρο 31 του Καν (ΕΕ) 640/2014 2014 και του άρθρου 7 του Καν (ΕΕ) 809/2014, η διαδικασία ανάκτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.2520/1997, όπως ισχύει.
 
Ανωτέρα βία – Φυσικά περιστατικά
 
1. Σε περίπτωση που ο γεωργός αδυνατεί να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις, όπως αναφέρονται στα άρθρα 3 και 5 της παρούσης, λόγω ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων ή λόγω φυσικών περιστατικών, ισχύουν τα όσα αναφέρονται στα άρθρα 4 και 32 του Καν. (ΕΕ) 640/2014 αντίστοιχα.
 
2. Οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων γνωστοποιούνται εγγράφως στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημέρα που ο δικαιούχος είναι σε θέση να το πράξει. Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης επί των αποδεικτικών στοιχείων, ο γεωργός διατηρεί το δικαίωμά του να λάβει συνδεδεμένη ενίσχυση για τα ζώα που ήταν επιλέξιμα κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι λόγοι ανωτέρας βίας ή οι εξαιρετικές περιστάσεις.
 
3. Οι περιπτώσεις φυσικών περιστατικών γνωστοποιούνται εγγράφως στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη διαπίστωση της μείωσης του αριθμού των ζώων. Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης επί των αποδεικτικών στοιχείων, δεν πραγματοποιείται επιβολή διοικητικών κυρώσεων για τον αριθμό των ζώων για τα οποία αποδεικνύεται η απώλεια λόγω φυσικών περιστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου