Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των δικαιούχων ενισχύσεων της ΚΑΠ, σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν

Νέοι κανόνες διαφάνειας τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2015, σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να δημοσιεύονται τα ονόματα των δικαιούχων ενισχύσεων της ΚΑΠ. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν «οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τη διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση των κονδυλίων στο πλαίσιο της ΚΑΠ και τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των κεφαλαίων αυτών, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο της χρήσης των κονδυλίων». Οι πληροφορίες θα πρέπει να δημοσιεύονται σε έναν ενιαίο δικτυακό τόπο ανά κράτος μέλος, το αργότερο στις 31 Μαΐου κάθε έτους και θα αφορούν τις ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στους αγρότες για το προηγούμενο οικονομικό έτος. Θα πρέπει να παραμείνουν αναρτημένες στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο για δύο έτη από την ημερομηνία της αρχικής δημοσίευσης. Για την Ελλάδα θα αφορούν τους αγρότες που εισπράττουν ενισχύσεις άνω των 1.250 ευρώ.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για τη δημοσιοποίηση όλων των απαιτούμενων πληροφοριών των ατόμων στα οποία θα χορηγούνται οι ενισχύσεις της ΚΑΠ (όνομα του δικαιούχου, το ύψος της ενίσχυσης κ.α.).

Η δημοσίευση πρέπει να περιέχει:
- το όνομα του δικαιούχου. Εξαιρούνται οι δικαιούχοι που εισπράττουν πολύ μικρές ενισχύσεις (για την Ελλάδα κάτω από 1.250 ευρώ)
- τον δήμο όπου βρίσκεται η αγροτική εκμετάλλευση του δικαιούχου.
- την κατανομή των ποσών των πληρωμών για κάθε επιμέρους μέτρο, καθώς και το άθροισμα των ποσών που έχει λάβει ο κάθε δικαιούχος.
- ενημέρωση και περιγραφή των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης από τα οποία χρηματοδοτούνται οι δικαιούχοι

Όσον αφορά ειδικότερα τις πληρωμές που αντιστοιχούν στα μέτρα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), τα ποσά που πρόκειται να δημοσιευθούν θα πρέπει να αντιστοιχούν στη συνολική δημόσια χρηματοδότηση (κοινοτική όσο και την εθνική συμμετοχή).

Θυμίζουμε ότι η υποχρέωση δημοσιοποίησης των ονομάτων των δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων θεσπίστηκε αρχικά το 2008 και περιλάμβανε τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τον ταχυδρομικό κώδικα όσων εισπράττουν επιδοτήσεις από τον 1ο και τον 2ο πυλώνα της ΚΑΠ. Ωστόσο το 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη δημοσίευση στο διαδίκτυο των προσωπικών στοιχείων των αγροτών που έλαβαν επιδότηση από την ΕΕ. Τώρα η Κομισιόν επαναφέρει ξανά το θέμα.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου