Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Δεν απαιτείται πιστοποιημένος σπόρος (καρτελάκια) για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των οσπρίων την περίοδο 2015/2017

Απαντήσεις σχετικά με το καθεστώς που θα ισχύσει για την απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των οσπρίων έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετικό ερώτημα της υπό σύστασης Ο.Π. Οσπρίων του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών. Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο δεν απαιτείται πιστοποιημένος σπόρος - καρτελάκια για την απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των οσπρίων για την περίοδο 2015-2017. Για το θέμα μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστο Σιδερόπουλο ο οποίος μας ανέφερε: «ό,τι είναι να αλλάξει θα είναι μετά το 2017. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της συνδεδεμένης θα κινηθεί από 28 - 30 ευρώ το στρέμμα η οποία είναι ικανοποιητική».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τα όσπρια που καλλιεργούνται στην Λάρισα ο πρόεδρος του Α.Σ. Λαρισαίων αγροτών συμπληρώνει: «καλλιεργούμε όσπρια που οδηγούνται στην διατροφή του ανθρώπου και συγκεκριμένα φακές, ρεβίθια και φασόλια. Εμείς ξεκινάμε την ενασχόληση και με το θέμα των κτηνοτροφικών ψυχανθών που προορίζονται για ζωοτροφές όπως ο βίκος. Για αυτά η συνδεδεμένη ενίσχυση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι στα 17 ευρώ/στρέμμα».
Και πρόσθεσε: «στην Λάρισα σήμερα καλλιεργούμε περίπου 35.000 στρέμματα ψυχανθών με τους περισσότερους καλλιεργητές μέλη μας να ασχολούνται με την φακή. Οι φακές θα καλλιεργηθούν το επόμενο 20ήμερο, ενώ τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η καλλιέργεια ρεβιθιών και φασολιών. Μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού μας φέτος θα καλλιεργηθούν περίπου 7.000 στρ. φακής. Η τιμή της φέτος κυμάνθηκε από 1 – 1,20 ευρώ το κιλό».

Ειδικότερα η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

Σε απάντηση του από 30/09/2015 σχετικού ερωτήματος σας, σας ενημερώνουμε ότι:
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα όσπρια περιγράφονται στη σχετική υπουργική απόφαση με αρ. 1703/43630 ΦΕΚ Β’ 855/15/5/2015 και στις προϋποθέσεις δεν περιλαμβάνεται η υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σποράς.
Το νομικό πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης του καθεστώτος από το 2017 και μετά. Πριν από οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα αξιολογηθεί η κατάσταση της αγοράς και η πορεία των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σποροπαραγωγή των οσπρίων είναι επίσης ενταγμένη σε συνδεδεμένη ενίσχυση. Εφόσον υπάρχουν αποθέματα σπόρων σποράς για τα επιλέξιμα είδη οσπρίων, ενδέχεται να συμπεριληφθεί η υποχρέωση πιστοποιημένου σπόρου σε κάποιο ποσοστό με σκοπό την παραγωγή ποιοτικού τελικού προϊόντος. Εάν αυτό αποφασιστεί θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση ώστε να είναι δυνατή η προετοιμασία των αγροτών για τις όποιες αλλαγές.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου