Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Ο καιρός πήγε πίσω τις δουλειές και οι δουλειές πάνε πίσω τα μπλόκα

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 37 νομών της χώρας από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, και πάνω από 250 εκπρόσωποι αγροτών.Τη βούληση αγροτών και κτηνοτρόφων για κινητοποιήσεις και μπλόκα στους δρόμους, όχι άμεσα, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν τα Χριστούγεννα «σφράγισε» η σύσκεψη της Λάρισας τη «φροντίδα», της οποίας είχαν οι δυνάμεις του αγροτικού κόσμου που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ. Η απόφαση για μετάθεση των αντιδράσεων προς τα πίσω χρονικά συνδέεται και με το γεγονός ότι οι πλείστες αγροτικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και ελάχιστοι αγρότες θα μπορούσαν ν' αφήσουν το χωράφι για την άσφαλτο.
Ειδικότερα, σχετική απόφαση έλαβαν το μεσημέρι της Κυριακής 18 Οκτωβρίου, στη Λάρισα αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν μαζικά στην πανελλήνια συγκέντρωση που συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Mπλόκων, προκειμένου οι αγρότες να εκφράσουν την κάθετη αντίθεση τους στα προωθούμενα για τον κλάδο τους νέα μέτρα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Η μαζικότητα της συμμετοχής στη συνάντηση σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων να αγωνιστούν ώστε, όπως και οι ίδιοι τόνισαν, να στήσουν ισχυρό μπλόκο απέναντι στην επερχόμενη φοροεπιδρομή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 37 νομών της χώρας από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, και πάνω από 250 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνων από όλη τη χώρα.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που θα έχουν κλιμακωτό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν, ξεκινούν ήδη από τη Δευτέρα με περιοδείες κλιμακίων και ενημερωτικές συνελεύσεις σε χωριά.

Από τα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν περιφερειακές κινητοποιήσεις σε νομούς και επαρχίες με διενέργεια και κατά τόπους συλλαλητηρίων, οι οποίες θα διαρκέσουν όλο τον Νοέμβριο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική συνάντηση, όπου και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα με τους αγρότες να μην αποκλείουν καμία μορφή αγώνα ούτε και το στήσιμο μπλόκων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα αγωνιστούν ώστε να αντιπαλέψουν τη νέα λαίλαπα των μέτρων που τους απειλούν μέσα από το τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η οποία θα μειώσει στο μισό, όπως εκτίμησε, τις αγροτικές επιδοτήσεις.


Ολόκληρη η ανακοίνωση-κάλεσμα έχει ως εξής:
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

Συνάδελφε Αγρότη - Κτηνοτρόφε
Μετά από πρόσκληση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Λάρισα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 250 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπές αγώνα και Μπλόκων, εκπρόσωποι Αλιέων από 37 Νομούς της χώρας από τον Έβρο ως την Κρήτη.
Πραγματοποιήθηκε μια πλούσια, ζωντανή συζήτηση στην οποία εκφράστηκε το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε αλλά και η αποφασιστικότητα μας να διεκδικήσουμε με αγώνες την επιβίωση μας.
Ξεκινώντας από αύριο κιόλας θα πραγματοποιούνται ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά, που θα καταλήγουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης ως το τέλος Νοέμβρη.  Θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη αρχές Δεκέμβρη που θα καταλήξει στον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων στήνοντας  μπλόκο στο Μνημόνιο, την ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα.
Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ισχυρίζεται ότι η πρόσφατη εκλογική της νίκη, σημαίνει ¨πράσινο¨ φως από αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους για να συνεχίσει στη γραμμή που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση των ίδιων αυτών κομμάτων .
Τα πρώτα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέτρα του 3ου μνημονίου, τώρα προετοιμάζονται ως νέοι εφαρμοστοί νόμοι. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά και άλλα μικρότερα κομματα τσακώνονται μεταξύ τους γιατί δήθεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα για το λαό μέτρα εφαρμογής του αντιλαϊκού μνημονίου. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βγαίνουν ως διεκδικητές καλύτερων «αντισταθμιστικών», «ισοδύναμων» ή «παράλληλων» μέτρων. Λένε ότι θα καταψηφίσουν τα κυβερνητικά μέτρα αν και ψήφισαν παρέα το 3ο μνημόνιο.
Εδώ παίζεται η νέα φαρσοκωμωδία. Πάνε να μας ξεγελάσουν να μας βάλουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας ή με τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, θαρρείς και η αγροτική οικογένεια δεν έχει και τέτοια μέλη.  
Συνάδελφε αγρότη κτηνοτρόφε μην έχεις αυταπάτη, μην τσιμπάς στο δόλωμα. Δεν θα υπάρχει ουσιαστική φορολογική ελάφρυνσή σου και με αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και με τ΄ άλλα που ετοιμάζει η ΝΔ ως αντιπολίτευση. Φοροκαταιγίδα φέρνουν σε βάρος σου. Δεν θα γλυτώσεις τη θηλιά των δανείων , των εισφορών, την εκμετάλλευση του μόχθου σου από τους μεγαλέμπορους, τους βιομήχανους, προμηθευτές  και άλλους. Δε θα γλυτώσεις από τους πραγματικούς ανταγωνιστές σου τις μεγάλες καπιταλιστικού τύπου αγροτικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες κυρίως  πηγαίνει το χρήμα της ΚΑΠ. Ανταγωνιστής σου δεν είναι αυτός που συμπληρώνει το έτσι κι αλλιώς περιορισμένο εισόδημά του και από την αγροτική δουλειά. Γι αυτό δε θα σωθείς αν περιοριστεί και πάλι ο αριθμός αυτών που παίρνουν επιδότηση, αν γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η αντιπολίτευση των κομμάτων που συντάσσονται με την ΕΕ, με την ΚΑΠ, ότι κι αν ψάχνουν ότι κι αν κάνουν, εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις τράπεζες, στην εκμετάλλευση της γης. Για τα δικά τους κέρδη κάνουν διαπραγματεύσεις, δανείζονται, φτιάχνουν νόμους.  Όχι για τη δική μας επιβίωση, για τη μόρφωση των παιδιών μας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των γονιών μας, τη δική μας, για να δουλεύουμε αλλά και να ξεκουραζόμαστε, να έχουμε δικαίωμα στην ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.

Μην αφήνεις να σε ξεζουμίσουν κι άλλο, αντίδρασε πάλεψε, διεκδίκησε
ΚΑΜΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ  ότι η ανάπτυξη που επαγγέλλονται μπορεί να μας εξασφαλίσει καλύτερες μέρες
Αύξησαν το ΦΠΑ στο 23% στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κλπ), σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες,  αυξάνουν το κόστος παραγωγής, αδειάζουν το πορτοφόλι μας, μεγαλώνουν τις δυσκολίες μας απέναντι στον ανταγωνισμό, ευνοούν τις εισαγωγές σε προϊόντα που παράγονται ή μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα, επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις.
Εφαρμόζουν τη φοροληστεία που αποφάσισε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2013 η οποία θα φθάσει στα 26% φόρος και μέχρι 100% η προκαταβολή από το πρώτο ευρώ. Τώρα μας στέλνουν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά της εφορίας για το εισόδημα του 2014 επιβάλλοντας νέο  χαράτσωμα με διπλασιασμό της προκαταβολής, (από 27,5 σε 55%). Μείωσαν τις συντάξεις αυξάνοντας τις κρατήσεις για την υγειονομική περίθαλψη. Έχουν συμφωνήσει στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ (εναρμόνιση με ΙΚΑ) χωρίς να αποκλείονται εναλλακτικά σενάρια μείωσης των συντάξεων, στην κατάργηση της επιστροφής του φόρου στα καύσιμα, στη φορολόγηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων, καταργούν δωρεάν κρατικές υπηρεσίες (εμβολιασμοί ζώων κλπ) για να βάζουμε όλο πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη .
Μέσα στον Οκτώβρη θα κατατεθούν το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, οι αναθεωρημένοι στόχοι για το 2015, το μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016 - 2019 με νέα μέτρα 7 δισ. ευρώ για να διασφαλιστούν τα ετήσια πλεονάσματα, το νέο ασφαλιστικό, τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται οι νέες περικοπές των συντάξεων. Άνοιξε ο δρόμος για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και χωραφιών, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Όλα αυτά μαζί με την ΚΑΠ που μειώνει τις ενισχύσεις μέχρι και 50% ως το 2019, θα οδηγήσουν στο βίαιο και γρήγορο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, στη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών, επιχειρηματιών. Στέλνουν εμάς και τις οικογένειές μας στις στρατιές των πάνω από 1.500.000 ανέργων.
ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ, ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΜΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ
Είναι αποφασισμένοι να περάσουν τη μνημονιακή καταιγίδα.
Μαχητικά, οργανωμένα. Μην τους αφήσουμε ήσυχους.  Να τους εμποδίσουμε.
Απευθύνουμε πλατύ ενωτικό κάλεσμα . Να πάρουμε την υπόθεση της επιβίωσής μας στα δικά μας χέρια!
Αυτός είναι ο δικός μας, ο λαϊκός μονόδρομος.
Μόνο στη δική μας δύναμη στην οργάνωσή μας, μπορούμε να στηριζόμαστε.  Μην αφήσουμε να αποδυναμωθεί αυτός ο δρόμος σκορπώντας την ενέργεια, την αντίδρασή μας υπό την καθοδήγηση αυτών που ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα, που στήριξαν κομματα και κυβερνήσεις σε βάρος μας.  
Καμία εμπιστοσύνη στους αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου, που βγαίνουν  με διάφορα ονόματα, σχήματα στους αγροτοσυνεταιριστές των Ενώσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι σταθερά απέναντί μας, γιατί είναι με την ΚΑΠ και την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, ζητούν αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, όπως και ο ΣΕΒ για να περάσουν στη δική τους τσέπη, των μεγαλοαγροτών, επιπλέον επιδοτήσεις και νέα κέρδη.
Απομονώνουμε τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή που στο όνομα της εθνικής παραγωγής στηρίζει τους μεγαλοαγρότες όπως στηρίζει και τους εφοπλιστές, συκοφαντεί τους αγώνες μας για να κρύψει ότι η ΚΑΠ και η ΕΕ ξεκληρίζουν την μικρομεσαία αγροτιά, βάζοντας έτσι πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Η επερχόμενη επίθεση του κεφαλαίου της ΕΕ και της κυβέρνησής τους, αναδεικνύει την ανάγκη  να παλέψουμε όλοι μαζί. Να γίνει πιο σταθερή η συνάντησή μας με την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα.
Μαζί να προβάλουμε τα κοινά, ενιαία, λαϊκά ριζοσπαστικά μας αιτήματα.
Με κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κατεύθυνση ρήξης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ίδια είναι η άγρια επίθεση από τον αντίπαλο με το φορολογικό, το ασφαλιστικό τις κατασχέσεις κλπ
Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είναι και αυτοί θύματα των μνημονίων και των ίδιων πολιτικών. Έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο.
Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία, την αλληλεγγύη.
Οργανωμένοι ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ, το ΔΝΤ, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και την εξουσία τους που μας εξοντώνουν, αντιστεκόμαστε στην εκμετάλλευση και την καταστροφή.
Ανοίγουμε το δρόμο για να φύγουν από τη μέση, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες γης, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, βιομηχανίας, μεταφορών, εμπορίου, να γίνει η ιδιοκτησία τους ιδιοκτησία του λαού, να μπει στον ενιαίο σχεδιασμό αξιοποίησής της, για να ωφελείται η συνεταιρισμένη αγροτιά. Για να μην είναι ατομική έγνοια οι καταστροφές, η δουλειά στο χωράφι, στο μαντρί, η αγορά των εφοδίων κ.α. 
Έτσι θα γίνει αφέντης ο λαός του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα και το αίμα του.
 ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ    
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40000€.
·         Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες .
- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς  από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις
- Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
- Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων,  υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. 
-Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.α). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα,. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
-Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αντιδρούν σε μέτρα, όπως:

-Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.

- Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

-Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.

-Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
Ενιαίο μέτωπο ΣΕΚ, ΠΕΚ και Συντονιστικής κατά των μέτρων
Την ίδια ώρα, κοινό «μέτωπο», με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για δυναμικές κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν ανάπτυξη μπλόκων σε χωριά και εθνικές οδούς, καθώς και κάθοδο στην Αθήνα για να αποτρέψουν τη νέα φοροκαταιγίδα, που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του πρωτογενή τομέα, διαμορφώνουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς.
Η απόφαση για συντονισμένη δράση των συντελεστών της παραγωγής, λήφθηκε σε ευρεία σύσκεψη, που συγκάλεσε ο ΣΕΚ στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, με συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΕΚ, της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, της Ένωσης Φυλής Holstein, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σπάνιων Φυλών, καθώς επίσης κι αντιπροσωπειών από οργανώσεις φορέων της Καστοριάς, των Γρεβενών, των Ιωαννίνων, της Ελασσόνας, της Θεσπρωτίας, της Πέλλας, της Άρτας, του Κιλκίς κλπ.Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σχεδόν τετράωρης σύσκεψης, από την οποία δεν έλειψαν τα ξεσπάσματα αγανάκτησης και πικρίας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει διαχρονικά η πολιτεία τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, με τα νέα φορολογικά μέτρα και τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ο κλάδος διαλύεται και χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση και στην έξοδο από την παραγωγή.
«Αρνούμαστε να γίνουμε νέοι και καταναλωτές εισαγόμενων προϊόντων από τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης και τις άλλες τρίτες χώρες» ήταν το κοινό μήνυμα που συμφώνησαν να στείλουν, με τις τοποθετήσεις τους, οι πρόεδροι του ΣΕΚ, της ΠΕΚ και οι άλλοι εκπρόσωποι των άλλων οργανώσεων παραγωγών, κάνοντας επίσης λόγο για «κατάσταση πολέμου στον κλάδο από την οποία δεν περισσεύει κανείς» και στην κατεύθυνση αυτή έθεσαν ως ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν τα εξής:
-Θέσπιση αφορολόγητου για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στις 12.000 ευρώ, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους Έλληνες και προοδευτική κλίμακα φορολόγησης ανάλογα με το πόσα στρέμματα ή ζώα διαθέτει ο φορολογούμενος.
-Επιστροφή του ΦΠΑ από 23% στο 13% για τις χονδροειδής ζωοτροφές και τα ζώντα ζώα.
-Να ισχύσει το γερμανικό μοντέλο και να μην υπολογίζονται οι επιδοτήσεις, τουλάχιστον έως το ποσό των 5.000 ευρώ, ως εισόδημα.
-Να μην υπάρχει προκαταβολή φόρου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ώστε η ρευστότητα αυτή να διοχετεύεται στις ανάγκες για τη νέα καλλιεργητική σεζόν.
-Να μην ισχύσει ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ.
-Να δημιουργηθεί μητρώο μεταναστών οι οποίοι απασχολούνται στην κτηνοτροφία ως εποχιακοί εργάτες (βοσκοί κτλ.) και να αναγνωριστεί ως έξοδο η δαπάνη που αφορά στην πληρωμή αυτών των εργατών
-Η ιδιοαπασχόληση να θεωρείται ως έξοδο όπως και η απασχόληση των μελών της οικογένειας και να αναγνωριστεί το δικαίωμα αποσβέσεων,
-Διαγραφή 50% των δανείων της πρώην ΑΤΕ, όπως προβλέπεται από το νόμο Δένδια και ρύθμιση των υπόλοιπων.
-Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα.

Την Τετάρτη αποφασίζουν Κρήτη και συνεταιριστές


Με το πανελλήνιο συντονιστικό (πρώην νεολαίοι) να μην έχουν ορίσει ημερομηνίες μπλόκων και να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, η Κρήτη αναλαμβάνει το μεγάλο βάρος των αντιδράσεων. Έτσι, όπως οι Κρητικοί προανήγγειλαν από την περασμένη εβδομάδα, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου θα αποφασίσουν οι αγρότες και οι επικεφαλής τοπικών φορέων της Κρήτης για τη μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις τους με αιχμή τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και οι Θεσσαλοί συνεταιριστές στον Πλατύκαμπο.

Η σχετική σύσκεψη των Κρητικών έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου και καλούνται να πάρουν μέρος εκπρόσωποι όλων των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης,  της Περιφέρειας, των δήμων, των Εργατικών Κέντρων και επαγγελματικών οργανώσεων του ,νησιού. Συγχρόνως καλούνται να συμμετέχουν και όλοι οι βουλευτές της Κρήτης, με τους αγρότες να διαμηνύουν ότι όποιος ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης που "σφάζουν" τον αγροτικό τομέα, θα κηρυχθεί ανεπιθύμητος στα χωριά, μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας που ως γνωστό είχε δώσει υποψηφιότητα στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι κινητοποιήσεις προγραμματίζεται να είναι μαζικές, να έχουν μεγάλη διάρκεια και ποικιλομορφία. Στα σχέδια μεταξύ άλλων είναι αποκλεισμός δημοσίων υπηρεσιών ακόμα και άνοδος στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης αναχώρησαν μαινόμενοι από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου το βράδυ της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας ασάφειες και αμπελοφιλοσοφίες της απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας για το φορολογικό, ενώ δήλωναν εκνευρισμένοι από τον "προεκλογικό εμπαιγμό" της κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση των Λαρισαίων συνεταιριστών
Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:
«Αγρότες και Κτηνοτρόφοι καλούνται σε ανοικτή συγκέντρωση – συζήτηση για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα.
Το τρίτο πλέον Μνημόνιο μας εκτελεί .Μας δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα. Μας αφανίζει!
Η σημερινή κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει από τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους ΔΥΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ . Ο πρωτογενής τομέας είναι ο μεγάλος χαμένος των Διεθνών και Εγχώριων αγορών.
Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Η Πολιτεία χρωστά – αρνείται να καταβάλλει 700 εκατομμύρια ευρω στους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ κ.α.
Απώλεια εισοδήματος από βροχές και χαλάζι στους Βαμβακοπαραγωγούς.
Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι σε λάθος κατεύθυνση, είναι αντιαγροτική και αντιαναπτυξιακή. Μειώνει έως το 2019 κατά 45% την οικονομική στήριξη προς τους αγρότες .Μοιράζει σε όλους ψίχουλα.
Αναλογιζόμενοι όλοι μας για το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί είναι αναγκαίο να γίνει ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης από Αγρότες – Κτηνοτρόφους – Επιστημονικούς Φορείς- Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ότι είναι λανθασμένη πολιτική επιλογή η φοροεπιδρομή στα αγροτικά εισοδήματα.
ΜΑΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ!  ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ;
Φορολογία από το πρώτο ευρω στις επιδοτήσεις.
ΦΠΑ από 13% στο 23%
Φόρος από 13% στο 29%
Προκαταβολή Φόρου στο 100%
Καταργείται η επιστροφή φόρου πετρελαίου.
ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια και αποθήκες.
Τριπλασιασμός εισφορών ΟΓΑ.
Αύξηση της ενέργειας 40%
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Α.Σ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Α.Σ. ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ
Α.Σ. ΚΙΛΕΛΕΡ
Α.Σ. ΝΕΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ
Α.Σ. ΝΙΚΑΙΑΣ
Α.Σ. ΜΕΛΙΑΣ
Α.Σ. ΑΜΦΙΘΕΑΣ
Α.Σ. ΦΑΛΑΝΗΣ
Α.Σ. ΔΕΝΔΡΩΝ
Α.Σ. ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
Α.Σ. ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙΟΥ
Α.Σ. ΛΥΓΑΡΙΑΣ
Α.Σ. ΓΥΡΤΩΝΗΣ
Α.Σ. ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΩΝ
Α.Σ. ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ
Α.Σ. ΧΑΛΚΗΣ Α΄
Α.Σ. ΧΑΛΚΗΣ  Β΄
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Α.Σ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Α.Σ. ΦΑΛΑΝΗΣ – ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΑΛΑΣΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου