Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Νέα επεισόδια στη Ροδόπη, εγκλωβισμένος παραμένει ο Αποστόλου

Με αντιπροσωπεία αγροτών της Κομοτηνής, σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμβιβαστική λύση, χωρίς να πραγματοποιηθούν έκτροπα ή επεισόδια με τη χρήση αστυνομικών δυνάμεων, συναντήθηκε η εισαγγελέας πρωτοδικών Μελισσάρη Κωνσταντίνα. Οι αγρότες απάντησαν ότι διαβουλεύονται με τους εκπροσώπους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, κι ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παραμένει εγκλωβισμένος στο κτίριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης.

Τρόπος διαφυγής του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης αναζητείται από το πρωί ως τις 9 το βράδυ τουλάχιστον, σε συννενόηση με τον αστυνομικό διευθυντή. Οι αγρότες έχουν περικυκλώσει το κτίριο και ρίχνουν σε αυτό αυγά και πέτρες, με συνέπεια να χτυπά ο συναγερμός του κτιρίου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ παραμένουν έξω από το κτίριο, ενώ o υπουργός κάνει δηλώσεις μέσα από αυτό. Νέο επεισόδιο προκλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες αργά το απόγευμα, με εξαγριωμένους αγρότες, να προσπαθούν να εισέλθουν στη νομαρχία.
Νωρίτερα, σοβαρά επεισόδια εξελίσσονταν από τις 10 το πρωί στην Κομοτηνή, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με τους αγρότες να έχουν εξαγριωθεί από την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και την άρνησή του να συνομιλήσει με όλους τους συγκεντρωμένους.
Ο υπουργός άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψης του σήμερα στην Κομοτηνή. Η επίσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ δεν έγινε αντίθετα ο υπουργός πήγε απευθείας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας και είδε εκεί τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη.

Οι αγρότες εκείνη την ώρα ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τη νομαρχία αναμένοντας την έναρξη της σύσκεψης με τον υπουργό μετά τις 10 το πρωί. Όμως όσο περνούσε η ώρα εξαγριώνονταν και ζητούσαν να εισέλθουν στο κτίριο. Ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία και αυτή του η αναφορά ήταν που έκανε έξαλλους τους αγρότες. Ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω από το κτίριο και τους μιλήσει. Όταν εκείνος δεν ήρθε, οι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου. Απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της αστυνομίας που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην είσοδο. Όμως το κλίμα όσο περνούσε η ώρα δυναμιτίζονταν.
Χημικά, αυγά και καφέδες
Στη θέα των ΜΑΤ οι αγρότες δεν πτοήθηκαν, αλλά και πάλι προσπάθησαν να μπουν μέσα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και υπήρχαν συμπλοκές με αγρότες και ΜΑΤ, ενώ οι συγκεντρωμένοι έριξαν αβγά και καφέδες. Μετά από μισή ώρα επεισοδίων έξω από το κτίριο αγρότες έσπασαν την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών μέσα στο κτίριο και αντιπροσωπεία αγροτών συναντά αυτή την ώρα τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Με εντολή του υπουργού απαγορεύτηκαν η δημοσιογραφική κάλυψη της συνάντησης αγροτών και υπουργού, που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπάνης Νικόλαος, κτηνοτρόφος από Σέρρες νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ 1.800 με 2.000 άτομα (αγρότες) παραμένουν συγκεντρωμέν, με στόχο να εμποδίσουν το Βαγγέλη Αποστόλου να αποχωρήσει.
Δηλώσεις Αποστόλου
«Δεν είναι στην κουλτούρα μας ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από το κτήριο της πρώην Νομαρχία Ροδόπης όπου παραμένει από το πρωί.
Δήλωσε ότι περιμένει τους αγρότες να συζητήσουν και δεν θα φύγει μέχρι να έρθουν. 
Οι αγρότες παραμένουν στην είσοδο του κτηρίου και από νωρίς δήλωσαν ότι προϋπόθεση για να τον συναντήσουν είναι η απόσυρση των σκληρών μέτρων του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου.
Ανακοίνωση υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κομοτηνή πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Χαράλαμπο Κασίμη και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη. 
Ο Υπουργός προέδρευσε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, του αντιπεριφερειάρχη  Ροδόπης Χρήστου Μέτιου, δημάρχων της περιοχής και παραγωγικών φορέων του Νομού, (τεχνικό επιμελητήριο, δικηγορικός σύλλογος, εργατικό κέντρο, Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών, παράρτημα ΑΔΕΔΥ), μεταξύ των οποίων αγροτικοί, κτηνοτροφικοί και μελισσοκομικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Στη συνέχεια ο υπουργός δέχτηκε αντιπροσωπεία των αγροτών που ήταν από το πρωί συγκεντρωμένοι έξω από την αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και οι οποίοι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη σύσκεψη.
Οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων αγροτών έθεσαν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου την απόσυρση εκ μέρους της κυβέρνησης των μέτρων που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών.
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε στους αγρότες ότι είναι έξω από την κουλτούρα του ίδιου και της κυβέρνησης τα ΜΑΤ και η βία και ότι, αντίθετα, υπήρξε ανέκαθεν υπέρ του ουσιαστικού ειλικρινούς διαλόγου. «Την ώρα που εσείς οι αγρότες ξεκινάτε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, επέλεξα να έρθω ο ίδιος να σας συναντήσω  και να σας ακούσω. Παρά την αρχική άρνησή σας, εγώ θα σας περιμένω να προσέλθετε σε έναν ουσιαστικό διάλογο, χωρίς όμως προαπαιτούμενα που είναι ανέφικτα» είπε ο κ. Αποστόλου. 
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για το φορολογικό των αγροτών 
Στα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016 δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με όσα ίσχυαν. Συνεπώς το φορολογικό είναι θέμα που θα απασχολήσει τους αγρότες από το 2017 και μετά.
Συνεχίζει να ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000 ευρώ. Πρόκειται για πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προστάτεψε με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δις. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δις. μένουν αφορολόγητα. Συγκεκριμένα, για τα εισοδήματα του 2013 η συνολική φορολογία των αγροτών (που πληρώθηκε το 2014) ανήλθε στα 411 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2014, εάν δεν έφερνε η κυβέρνηση τη ρύθμιση για το αφορολόγητο των ενισχύσεων μέχρι 12.000, οι αγρότες θα πλήρωναν συνολική φορολογία 470 εκατ. ευρώ που μαζί με την προκαταβολή φόρου 27,5 %, θα έφτανε τα 600 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, με την παρέμβαση της κυβέρνησης, οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 πλήρωσαν 183 εκατ. ευρώ και με την προκαταβολή φόρου περίπου 230 εκατ. ευρώ. 
Τα ίδια ποσά θα πληρώσουν οι αγρότες και για τα εισοδήματα του 2015 (που θα πληρωθούν μέσα στο 2016).
Με λίγα λόγια, με την παρέμβαση της κυβέρνησης, το 2016 οι αγρότες θα πληρώσουν περίπου 225 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι πλήρωσαν το 2014.
Για το ασφαλιστικό των αγροτών 
Σήμερα ο ΟΓΑ και συνολικά το ασφαλιστικό των αγροτών είναι στον αέρα και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων.
Το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός.
350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους.
Οι αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό των αγροτών περιλαμβάνονται σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές. 
Ειδικά για τους αγρότες, επιφυλάσσεται ένα ευνοϊκό – σε σχέση με άλλους κλάδους – πλαίσιο καθώς:
  • Εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας (μέχρι το 2019)  και όχι απότομα.
  • Το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Δηλαδή τα 468 ευρώ το μήνα, ή 5.600 ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Κατρούγκαλου, για την συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αγροτών (το 88%, δηλαδή 466.000 αγρότες) τα ετήσια ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά από 946 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1544 ευρώ το 2019. Είναι μια αύξηση συνολικά 63% στην τετραετία, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για την μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. 
Για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων
Η κυβέρνηση ετοιμάζει ΚΥΑ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την οποία θα θεσπιστεί προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών. Συγκεκριμένα θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής:
  • Για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το  10% του ποσού.
  • Για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το  20% του ποσού.
  • Για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το  50% του ποσού.
Δείτε σχετικά βίντεο
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου