Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ακυρώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica, επεισόδια με αστυνομία

Ακυρώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica, επεισόδια με αστυνομίαΔεν πραγματοποιήθηκαν τα προγραμματισμένα για χθες το απόγευμα εγκαίνια της 26ης Agrotica καθώς οι διοργανωτές έλαβαν αυτή την απόφαση λόγω των μαζικών κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου ο οποίος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το μεσημέρι ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Παννελλήνιας Συνστονιστικής Επιτροπής που είχε ορίσει την πλατεία της XΑΝΘ ως σημείο προσυγκέντρωσης των αγροτών. Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα μεταξύ της αστυνομίας και των αγροτών ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΘ - HELEXPO στην οποία αιτιολογεί την απόφαση ματαίωσης των εγκαινίων. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως και την Κυριακή 31 Ιανουρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο περνάνε οι μέρες τα ανά την Ελλάδα μπλόκα σκληραίνουν την στάση τους, ενώ παρατηρείται ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ομοψυχία μεταξύ των επικεφαλής των κινητοποιήσεων.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο, συμμετείχαν και τα μπλόκα των Τεμπών, του Προμαχώνα και της Νίκαιας. «Δεν μας διασπά τίποτα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν», είπε ο ίδιος.
Επεισόδια με ΜΑΤ και χημικά το απόγευμα
Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες (28/1) γύρω στις 5 το απόγευμα διμοιρίες των ΜΑΤ που προστάτευαν την είσοδο της έκθεσης έκαναν χρήση χημικών, καθώς ένα πλήθος αγροτών διέσπασε το φράγμα των αστυνομικών και επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο, με αποτέλεσμα να πέσουν δακρυγόνα και να επικρατήσει μικρής διάρκειας αναταραχή.
Άλλη μια εβδομάδα πάντως ολοκληρώνεται και καμία συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί (ούτε δρομολογηθεί ουσιαστικά) μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των αγροτών κάτι που αποτελεί ένδειξη της αντιμετώπισης που έχουν τύχει οι όποιες προσπάθειες επικοινωνιακής προσέγγισης των αγροτών, κυρίως από πλευράς πρωθυπουργού αλλά και λοιπών κυβερνητικών στελεχών.
Η ανακοίνωση των διοργανωτών για την ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica:
«Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΔΕΘ – HELEXPO θέλοντας να διασφαλίσει το γεγονός ότι η AGROTICA είναι μια γιορτή του πρωτογενούς τομέα, μια συνάντηση του αγροτικού κόσμου και μια κορυφαία εκδήλωση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σεβόμενη την επιλογή τους να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματα τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, αποφάσισε προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό αλλά και γιορτινό κλίμα της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών AGROTICA να ματαιώσει την τελετή των εγκαινίων που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Η Διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου που ήρθε στην πόλη μας για να εγκαινιάσει την έκθεση, καθώς επίσης και να ζητήσει συγνώμη από τους προσκεκλημένους για την αναστάτωση.

Προσκαλούμε τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή του πρωτογενούς τομέα στην 26η AGROTICA η οποία θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 31/01/2016.»
Νίκαια και Τέμπη συνεχίζουν τον ανένδοτο
Στους αποκλεισμούς δρόμων που είχαν εξεγγελθεί στη συνάντηση της Σίνδου προχωρούν κανονικά οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα, από  τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και από τις 18.00 έως τις 21.00 το βράδυ, ενώ θα γίνουν και οι γενικές συνελεύσεις των μπλόκων, με σαφή πρόθεση και κατεύθυνση την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες των Μεσογείων προχωρούν στον πρώτο συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Μαρκοπούλου (12:00-13:00), αποκλείοντας την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, από την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, οι αγρότες έχουν προχωρήσει σε πολύωρους αποκλεισμούς, άνω των έξι ωρών, που συνήθως ξεκινούν στις 13.00 το μεσημέρι.
Στα Τέμπη οι αγρότες συζητούν το ενδεχόμενο να καλέσουν εκ νέου το Σάββατο εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη, προκειμένου να υπάρξει ο τελικός συντονισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας έχουν αποφασίσει να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου